Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert on es pot veure un dels telecadires de l'estació d'esquí de Boí Taüll

Els hotelers del Pirineu alerten que el sector «estarà tocat de mort» si no poden obrir les estacions

Les reserves a les agències de viatges s'han desplomat i les escoles reduiran personal

Pla obert on es pot veure un dels telecadires de l'estació d'esquí de Boí Taüll
Les reserves a les agències de viatges s'han desplomat i les escoles hauran de reduir personal | CatalunyaDiari

Les últimes mesures imposades pel Govern per frenar la Covid-19 han posat en alerta diverses activitats econòmiques vinculades arreu de Catalunya. El turisme de neu del Pirineu és un dels sectors que també es veurà molt afectat en aquesta segona onada, i per això des del sector s’estan buscant solucions.

Mentre les estacions d'esquí afirmen que estan preparades per poder obrir, altres àmbits veuen amb preocupació el futur. Tant la Federació d'Hostaleria de Lleida com el gremi del Ripollès asseguren que si no es posen en marxa els complexos per a la pràctica de l'esport blanc, estaran «tocats de mort», a més, asseguren que la incertesa actual fa molt difícil planificar plantilles. Si tot segueix així, les escoles d'esquí es veuran obligades a reduir personal de forma dràstica perquè creuen que no comptaran amb grups escolars entre setmana. De fet, algunes agències de viatges ja han vist disminuir la seva activitat en més d'un 90%.

Josep Castellarnau, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida,  creu que la incertesa i el fet d'haver perdut la tardor fan que l'estat d'ànim del sector estigui «per terra» i que titlla de «molt complicat» planificar la plantilla.

Però no només preocupa al gremi Lleidatà, sinó que al Ripollès també tenen la mirada posada en l'arrencada de la temporada d'hivern i l'obertura de Vallter 2000 i Vall de Núria. El president del Gremi d'Hostaleria d'aquesta comarca, Fran Barroso, creu que el més important és poder reobrir els negocis el més aviat possible. «Podem parlar de les condicions i les mesures, des de tocs de queda fins a restriccions de terrassa, però que ens deixin obrir la porta», demana.

Amb el confinament total del març ja hi va haver establiments que van haver de tancar, i ara, Barroso augura que el primer semestre del 2021 serà «molt complicat» amb el retorn de crèdits i unes ajudes insuficients. Actualment no els consten negocis que han abaixat la persiana, però la viabilitat de molts d'ells està en joc.  Tot i que ha volgut remarcar que «l'estiu va anar bé per fer coixí», assegura que «amb el tancament d'ara i sense una bona temporada d'hivern, el semestre del 2021 serà molt dur».

Les escoles d'esquí es veuen obligades a reduir plantilla

Els grans perjudicats per la caiguda de reserves seran les escoles d'esquí, que preveuen un descens en la contractació d'un 70%. Una xifra comportarà també una disminució en la plantilla. Gabi Lopetegui, de l'escola d'esquí Cims del Pallars, ha explicat que en el seu cas es veurà obligat a reduir personal entre setmana, passant de catorze treballadors a quatre.

Un plantejament molt semblant al que també han fet a l'escola d'esquí i muntanya Nord Sud de Setcases. «L'any passat teníem uns quinze treballadors, la meitat autònoms i l'altra, contractats i aquest any farem l'arrencada només amb autònoms perquè no tenim garanties de res», detalla el seu director, Jaume Vilà.

En general, les escoles d’esquí han patit una davallada de facturació de més del 50% des del març, tot i haver tingut un estiu amb molta activitat. Les reserves de grups escolars d'hivern, que representen una tercera part del negoci, han caigut en picat. De fet, a dia d'avui només els han fet dues reserves de les dotze que acostumaven a tenir.

Per pal·liar la situació, proposen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) mesures com reduir el preu del lloguer de les casetes a les escoles i del forfet als monitors d'esquí, la majoria dels quals passaran a treballar només en cap de setmana. Un altre sector molt tocat són les agències de viatges que han vist com les reserves s'han desplomat.

Les estacions, preparades per obrir

Davant aquesta situació, les estacions asseguren que s'està treballant «amb la màxima normalitat» per poder obrir el més ràpid possible, segons ha explicat el director de La Molina, Xavier Perpinyà. Les instal·lacions cerdanes formen part dels sis complexos de muntanya que gestiona FGC, juntament amb les pallareses d'Espot i Port Ainé, les ripolleses de Vall de Núria i Vallter 2000 i, per primer cop, la de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça.

Perpinyà ha afirmat que les estacions s'han adequat a la situació sanitària actual i ha destacat que el fet que l'esquí sigui un esport a l'aire lliure en facilita la seva pràctica. Tot i això, ha reconegut que estan supeditats al que determinin les autoritats sanitàries, encara que conclou que la intenció és «obrir amb la màxima tranquil·litat possible».