Avui no és un dia qualsevol. Espanya està de celebració i no precisament per una festivitat. Es tracta d'un dels avenços més grans que hem fet en relació amb la Covid-19: l'adeu a la mascareta.
Després de més de dos anys de pandèmia i en un calvari constant, sembla que ja veiem la seva fi. El Ministeri de Sanitat ja ha confirmat la decisió, i per la qual cosa demà el canvi entrarà en vigor de manera definitiva.
No obstant això, la mascareta no desapareixerà de les nostres vides d'un dia per a l'altre. Resulta que hi ha situacions on continuarà sent obligatòria, i els ciutadans han de continuar respectant les mesures d'higiene i seguretat. Recordem que el coronavirus no ha desaparegut, i encara ens queda un llarg camí per fer.
Llocs on sí que continua sent obligatòria la mascareta
Tot i anar millorant la situació sanitària a Espanya, cal ser previnguts i no perdre tot el que hem avançat. Ara més que mai, les autoritats demanen col·laboració ciutadana per aconseguir l'objectiu, que no és cap altre que eliminar la covid. Després de sis onades de la malaltia, estem parlant de l'avenç més gran.
Tanmateix, no és tan senzill. Les mascaretes continuaran sent obligatòries en llocs com els centres sanitaris, inclosos els hospitals, centres de salut, llocs de transfusió de sang i farmàcies.
Les persones ingressades no l'han de portar quan no tinguin visites, i el mateix cas passa a les residències de gent gran. Aquests últims no estan obligats a portar-la, ja que el centre es considera casa seva.
Així mateix, també serà obligatori portar-la al transport públic. Parlem d'autobusos, trens, avions, metro, vaixells o taxis. Incomplir qualsevol classe de normativa pot ser motiu de sanció, tal com assenyalen les autoritats.
Treballs, restaurants i gimnasos es 'salven', malgrat que hi ha excepcions
Un dels dubtes més grans de la població espanyola després de ser coneixedors de la decisió de Sanitat ha estat al lloc de treball. És per això que la institució ha sortit a comunicar com es regirà a partir d'ara.
La llei no obliga a mantenir la mascareta al lloc de treball, malgrat que cada empresa podrà decidir allò que consideri oportú. «Els treballs són molt diferents, és molt diferent treballar al carrer a ser un cambrer que transporta menjar. O estar a un local obert o una oficina on la distància és molt petita entre els treballadors».
«Hauria de mantenir-se als llocs on hi pugui haver persones de risc o d'alta probabilitat de contagi», va declarar a El Economista el portaveu de la Societat Espanyola de Metges Generals i de família, Lorenzo Armenteros. Seguint aquesta mateixa norma, a les escoles tampoc no és obligatori posar-se-la.
Als sectors d'oci i cultura també s'elimina la restricció. Per tant, no caldrà posar-se la mascareta a bars, restaurants, gimnasos o centres comercials. Malgrat que sí que és imprescindible portar-la si hi ha aglomeracions que puguin produir-se al carrer, cinemes, teatres, biblioteques o museus.
Hi ha més decisions de Sanitat
Primerament, el Ministeri ha determinat que les persones amb simptomatologia lleu de coronavirus que siguin menors de 60 anys i estiguin sanes no s'hauran d'aïllar. Tanmateix, hauran de fer servir la mascareta fins deu dies després de patir els primers signes.
Les autoritats demanen responsabilitat després de la fi de la mascareta, especialment per a persones vulnerables. Es refereix a situacions en què el risc de contagi pugui ser elevat o no es respecti la distància de seguretat.
Després de la decisió, han sorgit un mar de dubtes sobre si és positiu o negatiu. I és que qualsevol error que cometem podria provocar un pas enrere en el nostre camí cap a la normalitat.
Cal ser prudents. La Covid encara no se n'ha anat, i està esperant el moment oportú per atacar amb més força.