El final de la pandèmia global ha estat un dels temes que més debat ha generat fins a la data. Des dels vaticinis que apuntaven que no hi hauria tan sols un període pel qual preocupar-se, fins a aquells que no li posen fi a aquesta etapa. Segons l'empresa financera JP Morgan hi ha motius per creure que l'erradicació del patogen està més a prop del que es pensa.
El descens de nombre de contagis a escala global i els avenços derivats dels processos de vacunació que s'estan efectuant en diferents territoris permeten apuntar al mes d'abril com un punt d'inflexió a tot el món. Segons assegura el cap global d'estratègia de l'empresa, Marko Kolanovic, l'aparició de noves variables no hauria d'influir en la lluita contra la malaltia, que estaria vivint els seus últims dies.
Aquesta informació contrasta amb la que han aportat diferents experts sobre la temàtica, que vaticinen que almenys fins al 2022 no es reduirà la gravetat per coronavirus. És més, asseguren que l'ús de mascareta podria convertir-se en una nova realitat per a la majoria de ciutadans.
L'efecte de les noves soques de Covid-19
«La variant britànica no és incompatible amb una disminució general de la Covid-19 i el final de la pandèmia, previst en el segon trimestre a causa de la vacunació, la immunitat natural, l'estacionalitat i altres factors», comenta Marko en un mitjà nord-americà.
El mandatari assegura que, segons les dades reportades a escala global, el final de la pandèmia podria ser una realitat en un període d'entre un i tres mesos. «Si bé el conjunt de dades és encara petit, l'anàlisi estadística de les dades de vacunació actuals és consistent, amb una forta disminució de la pandèmia a 40-70 dies» comenta. Una data que establiria el punt d'inflexió de tota la incidència entre els mesos de març i abril. Les dades a què es refereix l'analista assenyalen als territoris dels Estats Units, Regne Unit o Dinamarca.
No deixa de ser curiós l'esment d'aquests països perquè els dos primers han patit greus efectes durant la pandèmia, fins al punt que les noves soques podrien substituir la majoria de contagiats en els països anglosaxons. «La prevalença pot ser consistent amb una disminució en els casos generals» comenta.
Els especialistes sanitaris segueixen demanant precaució i solidaritat en les mesures
Des de l'equip de JP Morgan s'ha analitzat l'impacte de la vacuna a nivell global per obtenir aquest informe. El document obtingut ressalta que, de mitjana, per cada augment del 10% de les vacunes administrades, els casos de coronavirus han baixat a una taxa de 117 per cada milió de persones.
Tot i que és una xifra significativa, tots els focus se situen en els plans de vacunació que mantenen els països, una constant que és obligatòria per acabar amb el patogen. L'expert també afegeix que les mesures restrictives segueixin sent respectades i advoca per la responsabilitat ciutadana.
És per això que l'escenari augurat seria possible amb les dades a la mà i esperant que les coses vagin de forma esperada. El problema és que si alguna cosa ha deixat clara la pandèmia és que no hi ha un pla establert, que els fets que semblaven clars han patit canvis i, sobretot, que el ritme de vacunació depèn de la quantia de dosi i vials disponibles.