Els pressupostos participatius de Reus queden suspesos per garantir l'execució del Pla de Reactivació Econòmica i Social i per ampliar el Pla d'Inversions. El govern local ha anunciat que aquest divendres, al ple municipal, portarà dues modificacions de crèdit per fer-ho possible.
Uns dos milions d'euros que s'havien previst destinar, principalment, als pressupostos participatius, aniran destinats al Pla de Reactivació i al d'Inversions. Amb 1,5 milions d'euros, els pressupostos participatius s'havien redissenyat per convocar-los cada dos anys. D'aquesta manera es volia «millorar la gestió del procés» i convocar-los enguany i el 2022.
Segons ha explicat la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, amb la suspensió dels pressupostos participatius i derivant la seva partida al Pla de Reactivació i al d'Inversions, es garanteix poder dur a terme les mesures anunciades per fer front a la crisi actual «sense haver de recórrer als recursos que ens vinguin d'altres administracions».
L'origen dels dos milions d'euros
«Més inversió, autofinançament i execució íntegra del Pla de Reactivació», resumeix Llauradó en relació amb l'anunci d'aquest dilluns. En total suposa modificar el destí de 2.031.000 euros, 961.000 aniran al Pla de Reactivació i 1.069.000 al Pla d'Inversions.
A més del milió i mig d'euros previst per als pressupostos participatius, la resta de modificacions afectaran aportacions de les empreses municipals, a obligacions urbanístiques a les quals l'Ajuntament no haurà de fer front i a algunes despeses de Via Pública i Urbanisme.
A més tampoc es durà a terme l'ampliació de la flota de vehicles elèctrics compartits per a ús de la plantilla municipal. Segons ha detallat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, la situació sanitària actual «ha fet canviar aquesta realitat i molts treballadors estan teletreballant».
«Ho farem perquè tenim capacitat econòmica i financera, perquè som rigorosos en la gestió i perquè fem un seguiment continuat de la gestió del pressupost que ens permet estar preparats per introduir modificacions en cas de necessitat», ha sentenciat.
L'ampliació del Pla d'Inversions
D'aquestes modificacions de crèdit, el Pla d'Inversions en surt lleugerament més beneficiat. El poc més d'un milió d'euros que s'hi destinarà servirà per plantejar projectes de futur previstos, segons s'exposa des del govern, al Pla d'Acció Municipal. La partida principal de les anunciades avui és la d'inversions en via pública, que comptarà amb 385.000 euros.
També es contempla l'ampliació de 100.000 euros del pressupost per a la instal·lació de plaques solars. El mateix pressupost es destinarà a digitalitzar l'administració local, i 60.000 euros serviran per comprar un aparell de topografia per als departaments d'Arquitectura i Enginyeria.
Amb 50.000 euros es redactarà el Pla de Mobilitat Urbana, i amb 40.000 el projecte de la V Verda, que vol potenciar les zones verdes en eixos com els passejos. També amb un import de 40.000 euros es redactarà el projecte per construir una nova àrea de lleure periurbana, un projecte del qual no es coneixen detalls, però que seria similar al que ara s'està executant a la zona del Roquís.
Els passos de vianants de la ciutat es reforçaran amb nova il·luminació amb un pressupost de 30.000 euros. Amb 25.000 es vol redactar el Projecte Museogràfic del Museu Salvador Vilaseca, i amb 18.000 el Pla Estratègic de Zones Verdes de Reus. També 18.000 euros s'han previst per a la compra de vehicles de la Guàrdia Urbana i, finalment, 10.000 euros es destinaran a la climatització del Castell del Cambrer.
Altres inversions s'han anunciat, però no se n'ha detallat el pressupost, com la millora a les instal·lacions del polilleuger de l'escola Alberich i Casas i al camp de futbol del districte cinquè. També s'instal·laran marcadors en diversos camps de futbol i es projectarà un nou parc d'exercici físic a l'aire lliure.
El govern treu pit de les mesures anunciades
Tal com s'ha explicat des que es va anunciar el Pla de Reactivació, la seva execució anava condicionada als romanents de tresoreria municipal del 2019. A grans trets, és la part del pressupost que no s'ha arribat a gastar quan acaba l'any. Aquesta part, tot i haver-se generat a l'Ajuntament, depèn de l'Estat.
Aquests romanents es poden fer servir o per eixugar deute, o per fer inversions, i només el 20% es pot utilitzar de manera més lliure. Des que va esclatar la crisi actual, els Ajuntaments de tot l'Estat reclamen al govern central que alliberi aquests romanents. En el cas de Reus es tracta d'uns dos milions d'euros que es volien fer servir per al Pla de Reactivació Econòmica i Social.
Noemí Llauradó ha exposat que «esperàvem poder disposar d'aquests romanents, la qual cosa ens ho hagués facilitat, però veient que les coses s'estan allargant, hem considerat més oportú poder fer aquest esforç». Durant la presentació d'avui ha destacat dues «bones notícies».
Per una banda, l'ampliació del Pla d'Inversions en un milió d'euros. Per l'altra, que les modificacions permetran «autofinançar la totalitat del Pla de Reactivació Econòmica i Social, la qual cosa també permetrà la seva execució íntegra». Tot i destacar que es podrà executar el Pla de Reactivació de manera íntegra, assegura que «no entrava dins del nostre marc mental no poder-lo executar».
Quan es va presentar el Pla de Reactivació, a mitjan mes de maig, es va apuntar que es volia posar en marxa al cap d'uns dos mesos. Preguntada per si es mantenia el calendari, Llauradó ha afirmat que «aquest mes de juliol compareixeran en roda de premsa el regidor Prats (Empresa i Ocupació), la regidora Pallarès (Economia i Coneixement i també Habitatge) i la regidora Caelles (Promoció de Ciutat) avançant els tràmits i mesures com els bons de ciutat i els ajuts d'habitatge i per a emprenedors, autònoms i petites i mitjanes empreses».