Tot preparat per una edició més de la Fira de Sant Jaume de Reus

Com sempre, els cavalls seran els grans protagonistes de l'esdeveniment que se celebrarà entre els dies 27 i 29 de juliol. Sortegem 2 sopars dobles per gaudir a la fresca durant la fira

Aquest pròxim cap de setmana,  entre els dies 27 i 29 de juliol, tindrà lloc una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que aquest any celebra 675 anys.  Organitzada per Reus Promoció amb la col·laboració de l'Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona, la Fira de Sant Jaume  té l'objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certmens firals més longeus de Catalunya, que té els seus orígens en l'any 1343.

En els darrers anys el certamen ha anat evolucionant, i actualment, la Fira presenta un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de «fira de nit a Reus» -amb un horari de set de la tarda a dotze de la nit (malgrat que hi ha alguns actes al matí)- i presenta una programació orientada en especial al públic familiar i als aficionats als cavalls. Per facilitar l'accés al públic, cal recordar que l'entrada és gratuïta  i que es disposa d'una extensa zona de pàrquing.

Podeu veure les imatges de la Fira de Sant Jaume i la Cursa de Portadors de Sacs d'Avellana d'enguany en aquest enllaç.

La Fira del Cavall és l'única d'aquest tipus a Catalunya

Els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume seran, sens dubte, els cavalls, ja que en el marc de la fira s'organitza la 23a edició de la Fira del Cavall, l'apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume i l'únic esdeveniment d'aquest caire que es realitza a Catalunya.  Altres activitats destacades són els Sopars tradicionals a la fresca, elaborats amb productes de quilòmetre zero pels propis productors de proximitat, i la Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Les activitats de la zona infantil, amb les atraccions de fira i les passejades en poni, complementa el ventall d’activitats de la Fira de Sant Jaume. D’altra banda, un any més tindrà lloc la Cursa nocturna de Sant Jaume,  el recorregut de la qual transcorre durant alguns metres per l’exterior del recinte de la Fira.

Dos actes previs a la Fira 

Els dies previs a l'inici de la Fira, el dia 27 de juliol, hi haurà alguns actes previs.  Aquest dimarts i dimecres, 24 i 25 de juliol, se celebrarà el Campionat de Catalunya de Morfologia Pura Raça Espanyola durant tot el dia, i el dijous dia 26 se celebrarà el torneig de bàsquet a cavall. El divendres ja es donarà el tret de sortida a la Fira de Sant Jaume, i de fet, el que ho farà serà precisament el torneig de bàsquet a cavall, que es disputarà a les sis de la tarda. 

Després del torneig, a les set de la tarda, a l'espai de les atraccions infantils es faran passejades amb poni per a nens i nenes i a continuació el Bou de Reus farà una ballada, prèvia a la inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume, que anirà a càrrec de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Immediatament després de la inauguració continuarà l'activitat amb l'exhibició de diferents disciplines eqüestres de clubs hípics de les comarques de Tarragona i l'espectacle de ball Golden Divas, que tancarà el primer dia de fira.

Fira de Sant Jaume Reus 2016
Es tracta d'una fira molt visitada per famílies. | Laia Solanellas

 

La Cursa de Portadors de Sacs d'Avellanes, carregar 58 quilos durant 900 metres

El segon dia començarà al matí amb els Concursos d'Alta Escola i de Doma Vaquera, ambdós puntuables per al Campionat de Catalunya 2018. A la tarda es durà a terme el Concurs de Salt d'Obstacles,  puntuable per a la Lliga Catalana. A un quart de nou del vespre arribarà la Cursa de Portadors de Sacs d'Avellanes, el XXV Trofeu Xola, un dels actes més emblemàtics i genuïns de la Fira de Sant Jaume, on els participants han de carregar un sac d'avellanes de 58 quilos a l'esquena per completar un itinerari de 900 metres aproximadament. 

Aquesta cursa és la primera de les tres que es realitzen cada any a Reus, Valls i Riudoms, i forma part del gran premi Unió. Prèviament, a tres quarts de vuit, es farà una exhibició de portadors de sacs d'avellanes, a càrrec del Club Esportiu Alba. La nit acabarà amb un espectacle de ball i un d'eqüestre a càrrec del genet francès Christophe Chaussy i Les Voltigeurs de Provence.

El diumenge, el darrer dia, començarà amb el Concurs Territorial de Doma Clàssica, puntuable per la Lliga de Tarragona i per a la Final de Catalunya. Més tard, es disputaran dos concursos, el de Poe Bending, d'eslàloms, i El Barrel Racing, una cursa de barrils. A continuació, tornarà una altra exhibició de disciplines eqüestres, una exhibició de ball country i de nou el gran espectacle eqüestre.

Cursa de Portadors de Sacs d'Avellana a Reus 2017
La Cursa de Portadors de Sacs d'Avellana es farà aquest dissabte. | Laia Solanellas
 

Cada dia, sopars a la fresca i activitats infantils

Durant tots els dies de la festa, per un preu d'onze euros per menú, s'oferirà un sopar a la fresca elaborat amb productes de proximitat. Es tracta d'una amanida de tomàquet, un assortit de carns a la brasa Bondrià d'Alforja, conill a l'allada de Bonet i fill, mel i mató artesanal de Colldejoou codonyat clàssic Glady de Vinyols, vi Celler Masroig i aigua. A més,  hi haurà un punt d'informació de la Fira i de promoció de la ciutat, en el qual es podran tastar alguns vins.  Per últim, els nens, a part dels espectacles,  podran gaudir cada d'atraccions de fira, de ponis i de la ballada del Bou de Reus.  En aquest enllaç podeu consultar el programa de la Fira de Sant Jaume de Reus

Sortegem dos sopars per a la Fira de Sant Jaume

Des de TarragonaDigital.com sortegem entre els nostres lectors 2 sopars dobles per gaudir a la fresca durant la Fira de Sant Jaume a Reus. Per participar al sorteig heu de buscar el nostre perfil a Instagram @TarragonaDigital i seguir els següents passos:

Feu-vos seguidors de l'Instagram @TarragonaDigital.

— Busqueu el post sobre el sorteig que es publicarà el dia 24 de juliol al migdia,  feu un «M'agrada» i deixeu un comentari mencionant amics amb qui anireu al sopar.

— Per tenir més opcions, feu captura del post i pengeu-lo al vostre Stories mencionant @TarragonaDigital.

Teniu temps per participar fins al dijous 26 de juliol. Estigueu molt pendents dels vostres missatges directes a Instagram perquè si sou els guanyadors us contactarem per aquesta via. Molta sort!