El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte polític del Jovent Republicà celebrat a Montblanc. (18 de juliol del 2020)

La Fiscalia de l'Audiència Nacional arxiva la investigació contra Pere Aragonès per injúries a la corona

Els fiscals argumenten que les declaracions entren en el terreny de la llibertat d'expressió i no tenen caràcter delictiu

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha arxivat les diligències d'investigació contra el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per injúries a la corona. Segons ha avançat aquest divendres 'El Confidencial' i han confirmat a l'ACN fonts jurídiques, el ministeri públic no veu delicte en les declaracions d'Aragonès sobre la monarquia fetes arran de la marxa de Joan Carles I a l'estranger.

En el seu escrit, els fiscals argumenten que les declaracions entren en el terreny de la crítica i no tenen caràcter delictiu. En aquest sentit apunten que és una crítica «agra» i fins i tot rebutjable, però que no tenen recorregut penal. L'arxivament se centra, a més, en la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i del Tribunal Constitucional en la qual s'imposa una especial protecció a la llibertat d'expressió.

Arxivada també la denúncia contra Ana Pontón i Teresa Rodríguez

La investigació es va iniciar fa menys d'una setmana per la denúncia presentada per l'entitat monàrquica Concordia Real Española, a la qual va sumar-se l'associació professional de la Guàrdia Civil (Jucil), «per injúries molt greus contra el cap d'Estat i la institució monàrquica». L'organització també va denunciar la portaveu del BNG, Ana Pontón, i la líder d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez. La Fiscalia també ha arxivat la investigació contra elles.

«Els Borbons són una organització criminal» i «la monarquia només pot ser corrupta per definició. Cal fer caure aquest règim», són algunes de les declaracions del vicepresident Aragonès que s'incloïen a la denúncia que finalment ha estat arxivada.

Proposta d'ERC al Congrés per despenalitzar el delicte d'injúries a la Corona

Aquesta mateixa setmana, ERC ha registrat una proposició de llei al Congrés per despenalitzar el delicte d'injúries a la corona. Els republicans defensen que les mostres de rebuig o crítica a la monarquia s'emmarquen en l'exercici de llibertat d'expressió i «una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania» que pot exercir aquest dret amb plenitud.

«L'Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família», diu el text registrat pels republicans. La proposta implica suprimir l'apartat 3 de l'article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal.