La fiscalia avala les mesures que el Govern vol aplicar a partir del 9 de maig

El TSJC ha d'autoritzar la prohibició de reunions de més de sis persones i la limitació d’aforament en cerimònies religioses proposada per l'executiu català

Aquest diumenge, l'estat d'alarma a Espanya serà història. Amb la caiguda del decret del govern espanyol també cauran la majoria de prohibicions i restriccions, sobretot les que afecten els drets fonamentals dels ciutadans. Les més destacades són, per exemple, els confinaments i el toc de queda nocturn. Tot i això, les autonomies seguiran tenint marge per aplicar algunes mesures, com ara la limitació horària d'alguns establiments o l'aforament permès en actes públics. La resta de restriccions que proposin i que afectin drets fonamentals hauran de comptar amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia.

Així doncs, davant d'aquest escenari, el Govern es va posar les piles i va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les restriccions que té previst aplicar a partir del diumenge, que serà el primer dia sense estat d'alarma. Aquest seguit de mesures es coneixeran previsiblement aquest divendres. Tot i això, la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, i el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ja van avisar que volien mantenir-ne dues: la prohibició de fer reunions de més de 6 persones i la limitació de l'aforament en cerimònies religioses.

Doncs bé, aquestes dues mesures són a prop de tenir el vistiplau del TSJC. I és que, de moment, la fiscalia ha avalat la proposta de l'executiu català de limitar reunions i cerimònies religioses i ha emès un informe favorable al tribunal, que decidirà si finalment es pot aplicar la mesura o no. D'aquesta manera, la Fiscalia Superior de Catalunya no s’oposa a les intencions de l'executiu en funcions de limitar aquestes dues activitats.

Què es podrà i no fer a Catalunya després de l’estat d’alarma?

Per començar, i tal com va anunciar el Govern fa uns dies, el toc de queda desapareixerà del territori català si tot continua «com fins ara». Així, i si les dades epidemiològiques acompanyen, els catalans podrien estar al carrer sense límit d’hora. Tot i això, el Govern ha insistit que, si l'evolució empitjora, es podria tornar a fer passes enrere, encara que qualsevol restricció que afecti els drets fonamentals, com hem dit abans, haurà de ser aprovada amb anterioritat pel TSJC.

De la mateixa manera, i sense el toc de queda, els restaurants i bars podran obrir fins a les 23h i oferir sopars, podent remuntar així els difícils mesos que estan afectant el sector de l'hostaleria i la restauració. A més d’aquestes noves passes a una vella normalitat, els parcs d’atraccions també podran obrir les portes després de l’estat d’alarma.


Comentaris

envia el comentari