La fiscalia anticorrupció investiga quatre exconsellers de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i vuit exalts càrrecs per blanqueig de capital per finançar el partit. Segons ha avançat 'El Periódico', el fiscal es basa en un informe de la Guàrdia Civil que considera que Felip Puig, exconseller de Política Territorial i d'Interior; Pere Macias, exconseller de política Territorial i Medi Ambient; Jordi Jané, exdiputat al Congrés i exconseller d'Interior; i Irene Rigau, exconsellera de Benestar Social i Ensenyament, van fer donacions als partits que, juntament amb la de vuit ex alts càrrecs superarien els 100.000 euros. Per això, la Fiscalia Anticorrupció ha demanat a l'Audiència Nacional que els citi tots a declarar com a investigats.
Anticorrupció detalla els presumptes pagaments
Després d'analitzar els documents, la Fiscalia Anticorrupció sosté que les donacions realitzades per persones físiques poden amagar «algun tipus d'actuació a través de la qual, el partit ingressa, i justifica, fons d'origen desconegut». Els dotze polítics van fer, segons l'informe, donacions de 3.000 euros en una o més ocasions i, segons l'escrit d'Anticorrupció, en total es podrien arribar als 106.000 euros.
L'informe d'Anticorrupció recull que Jané i Macías van fer quatre pagaments de 3.000 euros cada un el 2008, 2009, 2010 i 2013, que Puig va fer tres ingressos de 3.000 euros cada un, i que Rigau en va fer dos, també de la mateixa quantitat, el desembre de 2008 i 2010, respectivament.
Vuit ex alts càrrecs, també investigats
Els altres polítics que Anticorrupció relaciona amb aquest blanqueig de capitals són l'exdirector general de Telecomunicacions de la Generalitat i expresident del Centre de Seguretat i Informació (CESICAT), Carles Flamerich, l'exeurodiputat Marc Guerrero, l'exdiputat Víctor Vila, l'exdiputat i alcalde de Sallent, Jordi Moltó, l'exdiputada Glòria Renom, i l'exdiputada i exsenadora Montserrat Candini, l'exregidor de Barcelona, Eduard Freixedes i l'exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo.
Segons la fiscalia, les donacions d'aquests dotze polítics amagaven una «operativa de blanqueig de diner» ja que els alts càrrecs ingressaven diners al partit per amagar donacions i camuflar el verdader origen dels fons. Per això, diu Anticorrupció, les quantitats són de 3.000 euros, el límit per evitar que la sucursal bancària hagi d'avisar el Banc d'Espanya.
Anticorrupció destaca que entre els anys 2008 i 2010, les donacions dels dotze càrrecs de Convergència són més altes que les que es fan entre el 2011 i el 2013, i que es presenten el mes de novembre, i que en canvi, el 2014 i 2015, fan donacions mensuals i de poc valor.