Imatge d'arxiu de les mans d'un avi

La Fiscalia investigarà la residència de Tremp per homicidi imprudent

Demana als Mossos que comprovin si també s'ha comès un delicte contra la seguretat del treball

La Fiscalia ha ordenat investigar la gestió de la residència Fiella de Tremp en veure indicis de delicte, després de la mort de 61 usuaris pel brot de covid-19 detectat fa unes setmanes. Segons un comunicat de fiscalia, s'ha demanat als Mossos d'Esquadra que investiguin si la direcció del centre hauria comès un delicte d'homicidi imprudent i també un altre contra la seguretat del treball.

La justícia ordena la investigació una vegada ha rebut els informes de Salut respecte al brot d'aquesta residència que compta amb 150 usuaris, dels quals més d'un 37% han mort arran de virus. Una xifra que fiscalia considera «totalment extraordinària» en comparació amb altres residències i que pot suposar un indici de «greus disfuncions de funcionament».

A més a més dels morts pel virus, a la residència de Tremp hi ha 42 treballadors d'un total de 65 que han estat contagiats amb la covid-19.

Als informes que l'Administració ha enviat a fiscalia hi figuren, segons fonts judicials «importants dèficits organitzatius» que constitueixen un indici de possibles delictes d'homicidi per imprudència i contra la seguretat en el treball, per la qual cosa a dia d'avui s'han ordenat les diligències d'investigació penal, per esbrinar les possibles responsabilitats de la direcció del centre de la capital del Pallars Jussà.

Familiars de les víctimes van denunciar una «mala gestió del brot»

A principis de mes es va saber que el centre estava sent investigat per aclarir si s'havia seguit amb els protocols establerts, segons recull el '324'. A més, alguns dels familiars dels residents morts, a causa del brot de coronavirus, van denunciar una «mala gestió del brot» tant per part dels responsables de la residència com per part de la Generalitat.

Davant dels fets, la conselleria de Salut es comprometia a fer arribar aquest dilluns tota la documentació que la Fiscalia de Lleida va demanar de la residència Fiella de Tremp. Cal recordar, que el 28 de novembre, Salut anunciava que intervenia el centre per poder controlar el brot on es van contagiar 120 resident i 30 treballadors.