L'expresident de la Generalitat Quim Torra, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa durant una trobada el passat mes de setembre

La Fiscalia recorre el tercer grau de Forcadell i Bassa, que el podrien perdre en pocs dies

Quan el Tribunal Suprem admeti a tràmit la petició, se suspendran cautelarment els seus permisos

La Fiscalia ha recorregut aquest dilluns, 2 de novembre, el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa al Tribunal Suprem. En el moment en què s'admeti a tràmit el recurs, cosa que es podria produir en els propers dies, quedaran suspesos els seus permisos penitenciaris i perdran el règim de semillibertat de què gaudien fins ara.

D'aquesta manera, doncs, l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ja no podrien fer les sortides diürnes que fan cada dia ni passar els caps de setmana complets a casa, i haurien de retornar a les presons de Wad-Ras (Barcelona) i Puig de les Basses (Figueres), on es troben recloses. El jutge també ha de decidir si els retira l'article 100.2, que els permet fer sortides laborals i de voluntariat, com també va fer amb els homes presos per l'1-O en una decisió presa a finals del mes de juliol passat.

Rull, Turull i Sánchez demanen al TS que resolgui «amb caràcter urgent» el recurs de la fiscalia contra el tercer grau

També aquest dilluns, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez han demanat al Tribunal Suprem (TS) que resolgui «amb caràcter urgent» el recurs de la fiscalia contra el tercer grau que tenen concedit. Als escrits, la seva defensa recorda que es troben en suspensió cautelar del tercer grau des de finals de juliol. A més, apunta que el 14 d'octubre ja va presentar un escrit demanant que es resolgués el recurs de la fiscalia i passades dues setmanes es manté pendent. Afegeix que segons l'apartat cinquè de la disposició addicional de la Llei orgànica del Poder Judicial, els recursos d'apel·lació relatius a la classificació dels penats s'han de tramitar «amb caràcter preferent i urgent».

Segons l'escrit, els tres presos es troben en una situació de «llimb penitenciari que condiciona greument la pròxima revisió de grau», ja que tenen reconegut el tercer grau, aprovat pel jutjat de vigilància penitenciària però la seva execució es troba cautelarment suspesa des de fa tres mesos. «La qual cosa, no deixa de ser paradoxal tenint en compte l'exquisida rapidesa amb que resol aquesta excel·lentíssima sala, a excepció de la resolució sobre la progressió del penat a tercer grau, que sembla trobar-se en una sort de permanent letargia processal», afirma.