Oriol Junqueras, president d'ERC.

Junqueras posa sobre la taula posposar les eleccions «si l'epidèmia està desmarxada»

El president d'ERC diu que el 14-F es podria ajornar o «votar d'una altra manera» segons la situació sanitària

El president d'ERC, Oriol Junqueras, creu que «si la pandèmia està molt desmarxada, segurament hi haurà un consens per posposar les eleccions unes setmanes o uns dies», o fins i tot acordar que es pugui votar «d'una altra manera», ha dit en una entrevista a 'RAC1'. Tot i que ha remarcat que no li correspon a ell «dir-ho ni decidir-ho», ha expressat que els ajornaments de comicis si la situació sanitària no acompanyava s'han donat a altres punts del món. «Segurament hi haurà un consens molt ampli en què és millor posposar les eleccions unes setmanes o uns dies a l'espera que la corba de contagis estigui en millors condicions», ha afegit.

També ha augurat que «tothom estarà d'acord» en què, donat el cas, «no tothom surti al carrer el mateix dia» i ha dit que no sap si això significaria ajornar els comicis, ara previstos per al 14 de febrer, o «votar d'una altra manera». El Govern ja treballa en un pla que contempla la possibilitat que les persones confinades puguin exercir el dret a vot igual que tothom i facilitar el vot per correu a través de mitjans electrònics per tal que no s'hagi de sortir de casa. Un pla amb protocols que suposa un cost addicional de 8 MEUR que se sumen als 12,4 MEUR habituals en l'organització d'eleccions.

Junqueras crida a evitar un nou confinament domiciliari

D'altra banda, Junqueras ha reconegut que veu la situació generada per la pandèmia «amb molta preocupació» però també «amb esperança». Ha admès que hi ha àmbits que «patiran moltíssim» i que sofreixen «de manera injusta» perquè s'han esforçat per afrontar la pandèmia i ara se'ls demana que continuïn tancats. Amb tot, ha justificat les decisions del Govern i ha recordat que s'ha de «gestionar» la salut i que, alhora, «l'economia no s'acabi d'ensorrar».

Per això Junqueras ha reconegut que des del punt de vista econòmic seria «molt més greu» que finalment s'optés per un tancament de país, amb un confinament semblant al del març, com ja han començat a fer alguns països europeus de l'entorn. «Si ens ho podem estalviar, molt millor», ha valorat, però ha dit que dependrà de la situació de la pandèmia i de l'evolució de les dades.

Respecte a la seva situació personal a la presó de Lledoners, avui que fa tres anys que va ser empresonat, Junqueras ha dit que ell, com altres presos independentistes, no poden fer «res» des que se'ls va suspendre el tercer grau i el permís de treball. Els mòduls tenen fortes restriccions perquè hi ha altres interns que sí que surten de permís, i amb les mesures anti-covid no hi ha accés a l'àrea educativa, ni al poliesportiu.