Les restriccions que s'aplicaran durant els pròxims dies per frenar l'expansió de la covid-19 a Catalunya i l'Estat implicaran un fort increment no només dels ERTO, sinó també dels ERO i els concursos de creditors, segons informa Foment del Treball.
Durant la presentació de l'últim Informe Trimestral sobre el Mercat de Treball i la Negociació Col·lectiva a Catalunya, el director de relacions laborals i afers socials de la patronal, Javier Ibars, ha avisat que els efectes de les noves mesures es prolongaran almenys fins al primer trimestre de 2021» i ha reclamat més entesa entre sindicats i administracions: «Si no hi haurà més acomiadaments i més tancaments d'empreses», ha advertit.
La presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment, María Ángeles Tejada, s'ha expressat en la mateixa línia i ha carregat contra la manera d'actuar de l'administració. Durant la seva intervenció, ha apuntat que els diferents governs no ofereixen «expectatives estables» als empresaris i que, per tant, no garanteixen «seguretat a l'hora d'invertir». Per Tejada, l'administració «no ha tingut en compte les dificultats de les empreses» i ha qüalificat d'«inacceptable» un increment de les càrregues fiscals.
En relació amb aquest darrer punt, Foment del Treball ha volgut destacar el pessimisme que regna entre bona part del teixit empresarial. Segons dades de Randstad incloses dins l'informe de Foment, menys de la meitat dels negocis creuen que tornaran als nivells d'ingressos precrisi abans d'acabar el 2020. Per altra banda, un 30% opina que hauran d'esperar almenys fins al primer trimestre de 2021, mentre que un 10% creuen que la recuperació es consolidarà el 2022 o directament no arribarà.
En aquest sentit, la patronal ha tornat a reclamar una pròrroga dels ERTO per les empreses que ho requereixin. «S'hauria de prorrogar indefinidament mentre subsisteixin les causes, la suspensió o cancel·lació d'activitats o una afectació en el seu nivell d'activitat o una pèrdua de facturació», ha insistit.
El teletreball, tot un repte per les empreses
Des de l'esclat de la pandèmia, bona part de les empreses de l'Estat han optat pel teletreball com a mesura excepcional per fer front a la pandèmia. En relació amb aquesta qüestió, Tejada ha volgut destacar «l'enorme esforç» de les companyies, que «en cinc mesos s'han hagut d'adaptar a un procés de cinc anys».
Malgrat tot, Tejada és conscient que a moltes organitzacions encara els falta una reestructuració, però no veu encertades les paraules que va pronunciar aquesta setmana el conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El-Homrani, en relació amb l'obligatorietat del teletreball. «Els comentaris ens semblen impresentables», ha apuntat Ibars, qui també ha celebrat que el departament de Presidència corregís les declaracions.
Pel director de relacions laboral de Foment, «el teletreball no pot ser una obligació jurídica de cap de les maneres», sobretot perquè moltes pimes «encara no disposen d'un sistema per treballar a distància». Ibars, però, ha assegurat que la patronal intentarà fer «molta pedagogia» perquè totes les empreses apostin pel teletreball.