Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

La forma més fàcil i ràpida de contagiar-te de Covid-19

Cada vegada són més els detalls que es coneixen sobre aquest virus desconegut

A hores d'ara tots tenim clar que no hi ha cap espai 100% lliure de coronavirus. Encara que s'extremin al màxim les mesures d'higiene i s'imposi l'ús generalitzat de les màscares, qualsevol espai tancat i obert representa cert risc de contagi.No obstant això, des de l'inici de la pandèmia s'ha recalcat el risc que suposa la proximitat entre les persones, especialment quan aquestes es troben en un lloc tancat. A mesura que avancen les investigacions, s'ha anat ampliant la distància de seguretat acceptada per disminuir aquest risc.

El lloc on és més fàcil contagiar-se de coronavirus

El Centre pel Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units acaba de reconèixer que 1,80 metres podria no ser una distància suficient per contagiar-se de coronavirus d'una altra persona. L'actualització de la guia de la Covid-19 del CDC ha recollit també quines són les maneres més senzilles de contraure la malaltia.

Precisament, els espais tancats representen els llocs i situacions on més possibilitats hi ha de contagiar-se, independentment de les mesures de protecció. De fet, hi ha certs factors a tenir en compte per valorar el risc que hi ha dins d'un espai tancat.

  • L'aforament i la possibilitat de mantenir la distància social
  • La ventilació de l'establiment
  • El temps d'exposició o estada a l'espai
  • L'activitat realitzada: si es parla alt o es crida, la quantitat de partícules virals que s'expulsen per la boca pot multiplicar-se.

El CDC reconeix la transmissió aèria del coronavirus

A la guia s'assenyala el gran risc d'infecció en aquests espais amb mala ventilació, encara que la persona estigui a més d'1,80 metres de distància d'un contagiat. Quan un infectat tus, esternuda, canta, parla o respira en un lloc tancat hi ha petites partícules que queden suspeses en l'aire, mentre que les més grans sí que cauen a terra per la gravetat. La suspensió d'aquestes partícules pot durar «de minuts fins a hores», segons assenyala la guia.

Els llocs tancats amb mala ventilació i amb tendència d'aglomeracions de persones són els més propensos a la concentració de moltes partícules petites, fet que provoca que en aquests espais es contempli la transmissió aèria de virus, tal com succeeix amb altres malalties com la tuberculosi, el xarampió i la varicel·la.

Tot i reconèixer l'existència de la transmissió aèria del virus en aquests espais, la guia assenyala que la possibilitat més gran de contagi és a través d'un contacte estret amb una persona positiva. Mentre que els casos menys comuns de transmissió són per tocar superfícies contaminades o mitjançant animals.