Una forta tempesta col·lapsa Barcelona en hora punta i deixa fins a 90 l/m2

L’aiguat ha provocat molts problemes de transport i ha arribat a punts del Baix Llobregat i del Vallès a l’espera de noves precipitacions a partir del vespre

La ciutat de Barcelona s'ha vist immersa en el caos aquest matí en hora punta a causa d’una forta tempesta que ha complicat i molt l’entrada a les escoles i feines. L’aiguat ha deixat fins a 91 l/m2 al barri de Sants,  molts d'ells caiguts en molt poca estona. Hi ha hagut fortes ventades, inundacions de molts carrers i baixos, molts problemes de trànsit i una nova tromba marina damunt del mar després que dilluns a la tarda ja se’n veiés una.

Destaca la inundació de la sortida 21 de la Ronda Litoral en sentit Besòs, que ha obligat a tallar aquest tram de la via. A més, segons l'Ajuntament de Barcelona, alguns cotxes s'han quedat atrapats en aquesta zona i els bombers de la ciutat han hagut de retirar-los. Pel que fa als Bombers de la Generalitat, han rebut 58 avisos relacionats amb la pluja, la majoria per baixos i garatges inundats i acumulacions d'aigua.

Pel que fa al metro, la L2 només funciona entre Badalona Pompeu Fabra i Universitat, mentre que la L1 no ha parat durant 15 minuts a l'estació de Santa Eulàlia cap a L'Hospitalet de Llobregat i s'han tancat els accessos a la plaça d'Espanya per l'aigua. La L3 també ha patit incidències ja que els metros no han parat a l'estació de Drassanes i s'ha tancat l'accés per la Rambla, mentre que el Funicular de Montjuïc també ha deixat de funcionar. 

La tempesta no només ha afectat Barcelona, on s'hi ha quedat parada força estona amb pluja torrencial. L'intens xàfec ha acabat afectant poblacions veïnes a la frontera amb el Baix Llobregat i també part del Vallès Occidental, tot i que els registres i les afectacions no han estat tan importants. No obstant, en ciutats com ara L'Hospitalet de Llobregat l'aiguat ha estat important amb incidències similars a les de Barcelona. Dels 58 avisos que han rebut els Bombers, 34 s'han concentrat a L'Hospitalet.   

La nit i fins a primera hora del matí el temps ha estat molt mogut a la costa catalana amb xàfecs i algunes tempestes que han caigut a la Costa Brava, nord de la Costa Daurada i sud de la de Barcelona, deixant en els millors dels casos més de 20 l/m2. Però el plat fort estava per arribar en plena hora punta, quan una forta tempesta ha entrat de mar cap a terra a la ciutat de Barcelona i s’ha quedat estancada al sud de la ciutat, mentre que la part nord n’ha quedat més al marge.

Imatge del radar amb la forta tempesta de Barcelona
Imatge del radar amb la forta tempesta de Barcelona | Meteocat

 

Aquest és l’enèsim aiguat de l’any a Barcelona, i ja en van uns quants. La forta tempesta pràcticament ja ha desaparegut i quedarà un dimarts de temps molt canviant  a l'espera de més preciptiacions a partir del vespre.  De moment, però, aquestes són les imatges més impressionants del fort aiguat a l'àrea metropolitana de Barcelona: 

Fins a 90 litres a Barcelona

Pel que fa als registres de precipitacions, destaquen sens dubte els 91 l/m2 assolits a una estació meteorològica ubicada al barri de Sants, 50 dels quals caiguts en tan sols mitja hora.  A altres punts de la ciutat han caigut autèntics aiguats també, però sense arribar a aquesta xifra. A més,  s'ha recollit força aigua en altres zones de l'àrea metropolitana, mentre que també ha plogut en menor mesura a més punts del litoral, principalment. Aquests són els registres més destacats. 

 • Barcelona (Sants): 91 l/m2
 • Barcelona (Zona Universitària): 71 l/m2
 • Barcelona (Port): 55 l/m2
 • L'Hospitalet de Llobregat: 48 l/m2
 • Sant Cugat del Vallès: 36 l/m2
 • Cabanes: 28 l/m2
 • Terrassa: 23 l/m2
 • Rubí: 22 l/m2
 • Sant Pere Pescador: 20 l/m2
 • Cunit: 18 l/m2
 • El Vendrell: 16 l/m2
 • Mollerussa: 11 l/m2

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, encara durant el matí es poden mantenir algunes precipitacions a les comarques de Barcelona i també alguns xàfecs a altres punts de la costa i de l’interior, en general febles. No obstant, al migdia i gran part de la tarda hi haurà una treva, a l’espera d’una nova tongada de precipitacions que es preveu important a partir del vespre a molts punts de Catalunya.