Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Fortnite: el videojoc de moda que pot provocar addicció

Aquest videojoc d'estratègia està causant furor entre els infants i joves de tot el món

Amb els jocs canviem la forma, la qualitat o l'estereotip de socialitzar-se | Àngel Ullate

Actualment hi ha un joc en línia que compta amb tota l'atenció d'infants, adolescents i fins i tot d'adults: el Fortnite. Un joc gratuït de supervivència que  mou milions de persones a tot el món i al qual els infants estan enganxats.  Davant el seu auge, molts pares i mares s'han plantejat com gestionar les hores les quals juguen o el grau de repercussió que tindrà sobre l'infant, ja que l'ús excessiu del Fortnite pot arribar a provocar addicció.

Un joc educatiu sota control parental

La Mònica Grau, infermera de professió i mare d'un fill i d'una filla —el fill jugador habitual del Fortnitite— ha arribat a la conclusió que el joc no és perjudicial. «Al principi el veia com un joc violent, però hem començat a jugar amb ell i hem vist que és un joc d'estratègia», explica a TarragonaDigital i manifesta que ha adoptat mesures perquè el seu fill no prengui una actitud addictiva al videojoc. Per contra, afegeix que «té una reacció competitiva positiva davant els seus adversaris».

Encara que fa poc temps que hi juga, afirma que «no he notat cap canvi en l'actitud del meu fill, però «sí que regulem molt el temps el qual dedica al joc». «Té un temps limitat durant la setmana, que pot variar segons pactes previs consensuats», aquesta és una de les mesures que més utilitzen els pares perquè no es produeixi addicció als videojocs.

Estratègia i lluita sense agressivitat extrema

El Fortnite és un joc que va sortir oficialment el juliol del 2017 on la majoria de nens i nenes de tot el món hi juguen o bé, tenen coneixença. Bàsicament es tracta d'un joc de supervivència en línia on els jugadors es mouen lliurement per un món virtual, concretament una illa, i on guanya l'últim jugador que queda viu. Un joc que ha mogut més de 300 milions d'euros en un any, tot i ser gratuït.

fortnite
El Fortnite és el joc del moment | Cedida

 

Quina és la clau de l'èxit?

TarragonaDigital ha parlat amb la llicenciada en psicologia, experta en addiccions als videojocs i especialista en psicoteràpia analítica-funcional i teràpia d’activació conductual, Mònica de Vicente, que actualment té una consulta a Reus. De Vicente afirma que el triomf de Fortnite ésdegut a «l'acumulació de diversos factors,  que poden arribar a crear dependència».

Un dels principals factors és la gratuïtat del joc, ja que el seu accés és més fàcil. D'altra banda es pot jugar a la vegada en una partida amb diverses plataformes com ordinador, telèfon mòbil, tauletes o la consola, «el fet de jugar on vulguis i quan vulguis és el que pot crear dependència», afirma la psicòloga, Mònica de Vicente.

Les emocions, la base de l'addicció

Segons Mònica de Vicente hi ha un darrer factor que també influeix i són les emocions que provoca el joc. El Fortnite premia els guanyadors amb balls i música, un èxit aconseguit sense sang ni a través d'accions violentes, les emocions que provoca el fet de guanyar d'una manera 'sana' també fa que els infants juguin més i per tant pugui arribar a crear una dependència.

En aquest àmbit l'experta en la matèria i psicòloga Mònica de Vicente creu «el joc és molt important per poder treballar les emocions,  com per exemple treballar la capacitat de frustració i el control de la ira».

Els videojocs i l'addicció

El grau de dependència al joc sempre vindrà donat del control parental que facin els pares, «nosaltres no li permetem estar més hores de les necessàries, també apliquem un límit perquè no pugui realitzar compres», explica Mònica Grau, mare d'un usuari del joc Fortnite.

No obstant això, l'excés d'hores de joc pot arribar a ser un problema quan el joc comença a ser més rellevant pels infants que els estudis. La psicòloga Mònica de Vicente, explica que «quan preferim el nostre món virtual a la nostra vida real, aquí és quan tenim un problema». 

Factors que determinen la dependència als videojocs 

D'altra banda, afirma que hi ha  diversos factors del dia a dia que mostren l'addicció al joc com poden ser; el no interès per estar amb la família, deixar de socialitzar-se amb els amics, quan mengen molt ràpidament o deixen de fer-ho per anar a jugar, quan hi ha una manca d'higiene o no van al lavabo o quan tenen reaccions agressives.

El Fortnite, escapatòria de la realitat

Mònica de Vicente ha rebut diversos casos d'infants que presenten símptomes d'addicció al Fortnite i recomana «que entenguin que amagar-se darrere d'un personatge no és la resposta als seus problemes o l'avorriment». D'altra banda una de les solucions és marcar unes pautes, com per exemple jugar 40 minuts al dia i una hora al dia els caps de setmana. A més afegeix que «s'ha de buscar alternatives que despertin el seu interès  i ensenyar un ús responsable de les tecnologies».

Et pot interessar:

Reus obrirà una Escola de Youtubers el 2019

El món del 'gaming' amb un servei d'assessorament pioner a Reus

Imatges de la primera fira de videojocs, MR.GAME, a firaReus