L'expert Fernando Simón durant una roda de premsa amb les banderes d'Espanya i de la Unió Europea darrere

La foto d'ahir de Fernando Simón fora de la feina que està corrent com la pólvora

'Espejo Público' va difondre la instantània del responsable científic, que va viralitzar-se en poc temps

Qui hagués dit al març que Fernando Simón, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, que seria la cara visible per a la ciutadania d'una pandèmia global.

L'epidemiòleg sí que era ja un rostre conegut, per a la comunitat de científics i per a la premsa, sobretot, per gestionar altres crisis sanitàries com la de l'Ebola. En canvi, el seu anonimat per a la resta de la societat es va esfumar a mesura que la COVID-19 es feia amb el còmput de la península.

Malgrat que el científic ha assegurat en alguna ocasió que no el molesta la fama, és cert que ja no passa desapercebut entre la resta dels ciutadans. De fet, hi ha els qui se sorprenen en veure pel carrer a l'expert i es prenen les molèsties de filmar la vida quotidiana de Fernando Simón.

Sense anar més lluny, la redacció del programa 'Espejo Público', d'Antena 3, va compartir ahir amb els seus espectadors una imatge que ràpidament es va fer viral en les xarxes socials.

Un usuari del metro de Madrid es va trobar Fernando Simón en el mateix vagó en què viatjava. Sense dubtar-ho, aquesta persona va enviar la instantània de l'epidemiòleg assegut en el metro, mirant el seu mòbil, a la redacció del programa de Susanna Griso.

La fotografia va córrer com la pólvora. Davant les adversitats climatològiques que han assotat a Madrid en aquests dies, pocs són els que s'arrisquen a circular pels carrers de la capital en vehicle o simplement caminant. I l'epidemiòleg ho va fer.

El gel dels carrers és perillós

Les plaques de gel que s'han format en la calçada, juntament amb el gel de les cornises dels edificis que amenaça de caure podent lesionar algun vianant, han conduït al fet que les autoritats adverteixin a la població que el més encertat és romandre en les llars.

En el cas d'haver de sortir al carrer pels motius que siguin, la Comunitat de Madrid aclama a la precaució i recomana usar el mitjà de transport públic subterrani per a desplaçar-se.

A més, el metro és l'únic transport que està operant amb normalitat i el més ràpid des de l'arribada de 'Filomena'. A causa de la perillositat de l'estat de les carreteres, els autobusos i els trens no han pogut circular.

El suburbà ha dissenyat un dispositiu especial per a satisfer la demanda dels madrilenys mentre la borrasca impedeixi el normal desenvolupament dels desplaçaments dels ciutadans. El metro de Madrid continuarà operatiu entre les 2 i les 6 del matí per quarta nit consecutiva.

Fernando Simón ha estat responsable i ha seguit els consells de les autoritats de la Comunitat de Madrid. En aquesta tessitura, ha preferit no arriscar-se a sofrir una relliscada o un accident i ha triat la xarxa de metro de la ciutat per a arribar a temps a la seva cita amb l'actualitat de la pandèmia.

Però no per això s'han de permetre les aglomeracions. Les autoritats recorden que ja estem enmig d'una tercera onada de coronavirus i que hem de ser més estrictes amb les mesures de seguretat imposades per Sanitat. Entre elles, evitar les aglomeracions.

Les caigudes accidentals per gel omplen les urgències a Madrid

Els hospitals de la Comunitat de Madrid estan a la vora del col·lapse entre atendre els malalts de Covid i ajudar als qui s'han lesionat per una relliscada en la calçada a causa del gel que ha deixat l'onada de fred 'Filomena' al seu pas, la major nevada en la capital des de fa 50 anys.

La majoria dels traumatismes s'han produït en els canells per donar suport a la mà en la caiguda i en el maluc, entre les persones d'edat avançada. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha alertat en una compareixença que la població ha de tenir «molt compte amb no sortir dels domicilis perquè les urgències de traumatologia comencen a estar superades».