Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Terrasses en un carrer del centre de Pamplona

Fracàs del certificat covid a Espanya: Els jutges tomben un dels seus principals usos

La mesura per a frenar el coronavirus ha estat rebutjada per la justícia

La justícia espanyola ha rebutjat de ple l'ús del certificat covid per a accedir a l'interior d'establiments i altres espais tancats. L'ús d'aquest certificat per a entrar en teatres, cinemes, discoteques i avions ja és una realitat en molts països europeus.

Les autoritats sanitàries de França, Itàlia i Alemanya han estat de les primeres a imposar aquesta mesura per a frenar l'expansió del virus.

Especialment en aquells espais que tendeixen a l'aglomeració de persones i on resulta difícil mantenir la distància de seguretat requerida.

No obstant això, al nostre país, la situació ha estat molt diferent. La mesura que s'ha fet imprescindible en gran part d'Europa, a Espanya ha causat el rebuig dels tribunals.

La justícia espanyola rebutja el certificat covid imposat a tot Europa

En plena campanya de vacunació, algunes autoritats sanitàries autonòmiques van imposar l'obligatorietat de presentar el certificat covid per a accedir a locals d'oci en territoris amb alta incidència de contagis.

Algunes de les comunitats que van aprovar aquesta mesura van ser Andalusia, les Canàries, Cantàbria, les Balears i Galícia. Ho van fer en contra de la voluntat del govern espanyol, que des d'un principi es va mostrar en contra d'una mesura que, segons apuntaven, no tenia cobertura legal.

A més, es tracta d'una decisió que ha estat molt polèmica perquè podria provocar l'estigmatització i discriminació de la població jove que no s'ha pogut vacunar.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, advertia que el 'passaport covid' va ser implantat per la Unió Europea per a «facilitar» els desplaçaments dels ciutadans europeus dins del territori comunitari.

D'aquesta manera, el govern espanyol rebutjava que aquest document pogués ser exigit dins del nostre país per a entrar a hotels, restaurants, bars, gimnasos i cinemes, entre d'altres. Un rebuig que, ara, ha avalat la justícia a Andalusia, Canàries, Cantàbria i Galícia.

Galícia, l'última comunitat autònoma en rebutjar el certificat covid

Els tribunals superiors de justícia de les esmentades autonomies han tombat la norma imposada per a  contenir la propagació del virus en establiments d'oci nocturn i hostaleria. Una mesura que exigia presentar l'anomenat certificat covid digital per a entrar en determinats locals.

La justícia canària va ser la primera a pronunciar-se en contra de la mesura, mentre que els tribunals gallecs han estat els últims a sumar-se al rebuig.

Segons les interlocutòries emeses, els magistrats van assegurar que la mesura no tenia vigència en no ser autoritzada judicialment.

No obstant això, la Xunta de Galícia ja ha anunciat que té intenció de demanar de manera immediata al Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG) l'autorització requerida per a poder exigir el certificat covid en els locals d'oci dels municipis amb alta incidència.

La decisió de suspendre la mesura per part de la justícia andalusa tampoc va ser ben rebuda per la Junta d'Andalusia. Van acceptar la decisió del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA), però van advertir que aquest certificat s'acabaria implantant a tot el món.

Les Balears, l'única comunitat autònoma que exigeix el certificat covid per a entrar a locals d'oci

De moment, les illes Balears és l'únic territori d'Espanya que manté el 'passaport covid' per a entrar a restaurants i locals d'oci nocturn.

A més, a partir d'aquest mateix dissabte també serà un requisit necessari per a accedir a les residències geriàtriques i grans esdeveniments.

Mentrestant, el govern de Pedro Sánchez segueix rebutjant la idea d'implantar l'ús del certificat covid en tot el territori nacional. Segons apunten, aquest document només serveix per viatjar dins de la Unió Europea i facilitar els desplaçaments dels ciutadans europeus.

A nivell autonòmic, la ministra de Sanitat només ha deixat la porta oberta a que les comunitats, dins de les seves competències, puguin exigir el certificat de vacunació o una prova negativa.