Carniceria

Surt a la llum un gran frau amb carn il·legal i perillosa venuda a tot el país

Han arribat a moltes cases partides contaminades de cavalls morts i malalts no aptes per al consum humà

Nou escàndol alimentari. Gran part d'una carn il·legal que anava destinada a alimentar animals de zoològics s'ha acabat venent per al consum humà. Una banda desviava una part d'aquesta carn de cavall contaminada, que sortia d'escorxadors de Lleó, abans que arribés al seu destí, per  vendre-la tot i no ser apta per a ser ingerida per persones.

Carn de cavall contaminada, com si fos vedella

Unes gravacions judicials que ha recollit la investigació demostren que es venien cavalls morts i malalts, tal com publica 'El País'. En canvi, però, part d'aquesta carn es feia passar per vedella. Un holandès que vivia a Ponferrada des del 2015 i que ja acumulava antecedents per un delicte similar dirigia suposadament la trama: s'encarregava de dur el bestiar, cavalls majoritàriament procedents del nord d'Espanya i Portugal, als escorxadors. 

S'ha descobert que  es mataven els animals sense documentació i que la carn, evidentment sense haver passat cap control sanitari, acabava en cases espanyoles i d'altres països. Segons el mitjà citat, a Bèlgica hi van arribar 3.400 quilos de carn contaminada amb listeriosi, segons el sumari. La carn, doncs, era un veritable perill per als consumidors.

I com aconseguien introduir aquesta carn en la cadena del mercat alimentari? La Guàrdia Civil va descobrir durant la investigació que els ramaders implicats feien canvis de xip entre animals amb documentació en regla i els que no en tenien, abans de portar-los a sacrificar, si és que no eren morts abans per malaltia. 

65 implicats, en l'àmbit nacional i internacional

Parlem de 18.000 cavalls i uns beneficis anuals de vint milions d'euros. Una gran trama il·legal que atemptava contra la salut pública i sobre la qual una factura irregular donaria la veu d'alarma: un veterinari esperava 400 quilos de carn al zoo de Vigo, però en venien registrats «molts més», tal com avança 'La Voz de Galicia'.

La trama, destapada el 2017 per una investigació de la Unitat Central de Medi Ambient de la Guàrdia Civil contra el tràfic il·legal, implica ramaders, veterinaris, responsables d'escorxadors i empresaris  carnis. En total,  65 persones d'Espanya i de fora del país.

També et pot interessar...