Imatge de dues persones caminant pel carrer.

Avís dels meteoròlegs pel temps que ens espera diumenge i dilluns a Catalunya

Arriben els dies més freds de l'hivern i seran l'avantsala d'un gener especialment gèlid a tot el país

Intuïm que ja ho han fet, però els ho recordarem per si de cas: vagin a l'armari i treguin tot allò que abrigui. Jaquetes, gorres, guants... tot l'arsenal. Perquè si aquests dies han estat freds, el cap de setmana ho podria ser encara més. És el que sosté el Meteocat, que alerta d'un dissabte i diumenge especialment gèlids a tot Catalunya. I compte, perquè des de l'AEMET sostenen que diumenge i dilluns seran els dies més freds d'aquest hivern. 

El fred (molt rigorós en algunes zones) i el vent seran els protagonistes absoluts del cap de setmana. Dissabte i diumenge estaran marcats per un gran anticicló, que abastarà tot l'oest d'Europa. Els ho traduïm: farà molt de fred i el Servei Meteorològic de Catalunya mantindrà les alertes per fred, vent, neu i onatge. Així que, ni molt menys, ens alliberarem del temporal d'aquests dies. 

Les nevades, d'altra banda, aniran a la baixa. Això sí, es mantindran al vessant nord del Pirineu dissabte. 

Dissabte de fred intens 

Dissabte, 21 de gener, s'espera que sigui un dia de molt de fred, amb baixades de 3 a 6 ºC en una bona part del país. El fred no vindrà sol, ja que hi haurà glaçades a gairebé tot l'interior i alguna també a tocar de la costa. 

Al migdia, d'altra banda, s'espera que les temperatures estigui entre tres i quatre graus per sota de les d'aquest divendres. En general, predominaran temperatures d'entre 5 i 10 ºC a tot el país, a excepció de punts de la Costa Daurada on excepcionalment s'arribarà als 12 graus. 

Imatge de Pamplona durant una nevada.
Les nevades es mantindran, però només al Pirineu i Prepirineu. | EP

Diumenge gèlid 

Diumenge, més fred. Si més no, és el que assegura el Meteocat. Amb mínimes de —atenció!— fins a -15  °C als cims del Pirineu, ens espera una jornada tan freda com la de dissabte. Si bé és cert que predominarà el sol a bona part del país, també ho és que el fred s'accentuarà. 

S'esperen valors negatius a l'interior (a primera hora del matí i al vespre ens mantindrem amb 5 i 6 graus sota 0) i podriem moure'ns amb valors de 5 graus a la línia de la costa a primera hora del matí. En general, però, s'espera que la temperatura mitja de diumenge a Catalunya sigui d'entre 7 i 10 ºC.

El vent no ens abandonarà i es viuran episodis de fortes ventades a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà; i la neu tornarà a aparèixer de matinada al Pirineu. Però no s'espera una gran nevada. 

I dilluns què? 

Doncs dilluns, 23 de gener, serà la prova del temps que farà a Catalunya durant les properes dues setmanes. Amb ventades intenses a l'Empordà, dilluns serà també un dia de molt de fred.

Segons l'AEMET, diumenge i dilluns seran els dies més freds del que portem d'hivern. De fet, segons l'agència estatal, s'esperen glaçades importants durant la nit de diumenge a dilluns, per la qual cosa dilluns serà un dia complicat, sobretot a primera hora. 

La mateixa AEMET explica que al Pirineu i també a la plana de Lleida es conviurà a sota zero durant pràcticament tota la jornada. La temperatura serà un pèl més suau a la costa on, això sí, podrien reaparèixer les ventades. 

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp