Fotomuntatge de Yéremi Vargas i la seva mare, Ithaisa Suárez

Una de freda i una de calenta per a la mare de Yéremi Vargas

El jutge ha establert un termini per a dur a terme la investigació

Sembla que ja no hi ha marxa enrere amb la reobertura del cas de Yéremi Vargas, confirmada fa unes setmanes. El jutge que porta el cas ha fet un pas important més per a intentar aclarir què va passar amb el menor desaparegut a Canàries.

Ha establert un nou període perquè es pugui seguir investigant la desaparició. En canvi, no ha acceptat la petició que havien fet per a què declarés 'el Rubio', el principal sospitós del cas.

La decisió ha estat presa pel Jutjat de Primera Instància número 2 de San Bartolomé de Tirajana. Aquest mateix ha donat un termini de sis mesos per a seguir investigant el cas després d'acceptar la petició de la família per a reobrir-lo.

Yéremi Vargas va ser vist per última vegada el 10 de març de 2007 a Vecindario (Gran Canària). Llavors es va obrir una primera investigació que va acabar sent arxivada anys després. El magistrat que la va portar no va considerar que hi hagués indicis contra Antonio Ojeda, àlies 'el Rubio'.

Però aquesta decisió va ser revocada fa unes setmanes. El 2 de setembre, un magistrat va acceptar que es reobrissin les diligències que es van tancar l'octubre de 2017. Ho va fer després de la petició dels representants legals de la família de Yéremi, que quan va desaparèixer tenia 7 anys.

 

No accepta que 'el Rubio' testifiqui

L'actual pròrroga de la investigació s'ha efectuat després que la Fiscalia ho hagi aprovat. El magistrat també s'ha pronunciat sobre una sèrie de possibles testimonis i proves recents que s'han presentat. Algunes han estat aprovades i d'altres, rebutjades.

Una de les coses que el jutge ha rebutjat és la petició de cridar com a testimoni 'el Rubio', presumpte autor de la desaparició de Yéremi. «No cal proposar la declaració com a testimoni de la persona contra qui es dirigeix l'acusació», afirma en el seu escrit.

Per a ell només és procedent que declari com a inculpat en la causa. «Hauria de declarar com a investigat, i ho hauria de fer en el moment en què hi hagi proves o indicis suficients per a dirigir la investigació contra ell», insisteix.

Ha justificat la decisió amb les següents paraules: «Admetre la declaració com a testimoni [...] seria emparar una entesa incorrecta, inadequada i fins i tot fraudulenta de les figures processals del testimoni i l'investigat. A més de col·locar —si s'admet que declari com a testimoni— en un risc evident l'activitat instructora que finalment es pogués dirigir contra l'investigat, en acceptar la declaració com a testimoni d'aquell contra qui es dirigeix l'acusació, obligant-lo a dir la veritat, quan alhora se sosté que és l'única persona a investigar, i que tota la prova que es proposa va dirigida a la imputació d'aquesta persona».

El magistrat també ha volgut considerar que de moment «no hi ha un autor conegut dels fets investigats». És per aquest motiu que 'el Rubio' «podria declarar com un testimoni més». I finalitzava dient que ara mateix «no s'aprecia cap raó de ciència, coneixement dels fets o de persones relacionades amb els fets que pugui oferir com a testimoni en l'estat en què es troben les actuacions».

En aquesta línia es va pronunciar el jutge que va tancar el cas el 2017. Aleshores va considerar que no hi havia proves que «d'una manera objectiva i raonable permetin dirigir la causa contra una persona o persones determinades». Fins que no avanci la investigació, sembla que es mantindrà aquest criteri.

Finalment, sí que s'han admès altres de les proves presentades per l'acusació particular, entre les quals hi ha una entrevista a Ojeda a la televisió del 2015. També s'ha admès que la mare torni a declarar i la història clínica de Yéremi remesa pel Servei Canari de Salut.