Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup d'amics asseguts en una terrassa d'un bar

Fuga de clients als bars de dues comunitats espanyoles: «Allí es pot allargar la festa»

Algunes províncies del sud-est d'Espanya, objectiu de celebracions per tenir unes restriccions més lleugeres

En temps de pandèmia, molts murcians se les empesquen per a dur a fer celebracions, com ara casaments, en altres punts d'Espanya amb menys restriccions. Les mesures contra la covid-19 estan provocant que alguns ciutadans canviïn de província per a poder gaudir dels esdeveniments amb més llibertat.

«Les bodes se segueixen celebrant, però no als nostres establiments. Els nuvis se'n van a províncies limítrofes on les restriccions són més permissives".

Així de molest s'expressava ahir Jesús Avellaneda, el president de l'Associació d'Hostalers de Lorca, Hostelor. L'empresari ha assegurat a 'Diario de Murcia' que «les celebracions de casaments a Lorca han caigut un 90%».

Les províncies que acullen les celebracions dels habitants de Lorca

Quines són les províncies que molts habitants de Lorca escullen per a celebrar les bodes? Doncs Almeria, Granada, Albacete, Alacant i Màlaga, entre d'altres. Prefereixen canviar-se de província per a donar-se el 'sí, vull' en unes condicions més lleugeres.

Parlem de les bodes o, més aviat, de la celebració de la unió matrimonial, ja que la majoria trien casar-se a Lorca en privat. Això sí, el que fan públicament és anar a algun establiment de fora de Múrcia a l'aire lliure.

Els objectius més comuns són les finques de Marbella, una platja d'Estepona i diversos restaurants d'Almeria i Albacete. Molts habitants de Lorca celebren allà el que amb prou feines poden celebrar al seu lloc de residència.

«Allà poden allargar la festa fins a altes hores de la matinada i no tenen aforament. Les restriccions són més permissives. Cosa que està danyant greument la nostra economia, que no sé fins quan resistirà», ha lamentat el president de l'associació hostalera.

Les xifres són clares respecte a aquest assumpte tan complicat per a l'hostaleria de Lorca. «Des de principi d'any no hem celebrat ni el 10% dels casaments que es feien abans de la pandèmia», ha detallat Avellaneda.

I ha estat contundent al posar diversos exemples clars. «Establiments que organitzaven setanta casaments cada any amb un aforament superior a les 300 persones ara només els contracten set. I amb entre trenta i seixanta comensals», ha dit molt molest.

El sector de les celebracions «se'n va a la ruïna»

Per a acabar-ho d'adobar, les reserves que es feien amb diversos anys d'antelació han passat a millor vida. «Et reserven un casament i canvien les restriccions, de manera que els nuvis decideixen posposar la celebració».

«Tornen a contractar la celebració i, de nou, hi ha noves normes, de manera que alguns han acabat desistint», ha sentenciat. El sector de les celebracions «se'n va a la ruïna», ha assegurat, i ha demanat «mesures més flexibles» en l'hostaleria.

Entre les possibilitats que ha posat damunt la taula, hi ha que es puguin fer celebracions i que els assistents estiguin vacunats o entrin amb PCRs negatives.

«S'ha demostrat que l'hostaleria no és la causa dels contagis. En els nostres establiments són de menys d'un 10 per cent, de manera que no entenem aquesta persecució. Cal deixar que els vacunats puguin fer la seva vida», ha afirmat.

Al seu torn, un altre problema que ha sorgit és la manca de personal. «No hi ha cambrers ni cuiners. Molts treballadors han abandonat l'hostaleria per la poca estabilitat laboral que els suposa i se'n van a altres sectors més fiables», lamenta.

Finalment, els locals d'hostaleria es veuen obligats a fixar una sèrie de mesures «que no estan presents a les celebracions clandestines». Així s'expressen des d'Hostelor, que denuncien que no es persegueixin les festes i casaments en finques o jardins privats.