Ets una persona jove, comptes amb una feina activa i t'has independitzat. En molts casos, una possibilitat alta és que ho hagis fet a una casa de lloguer, a causa de la dificultat d'assumir una hipoteca.
Els esforços econòmics reiterats que es requereixen per fer front a una casa en propietat t'impedeixen plantejar-te la compra d'un immoble. Així que viure de lloguer també és una bona opció on, a més, pots establir-te en un lloc durant molt de temps.
Tot i això, el fet de no viure en un immoble de la teva propietat també pot tenir conseqüències negatives. Quan passen cinc anys, el teu propietari decideix no renovar el contracte de la casa sense avisar i et quedes al carrer. Però això és possible?
Es pot arribar a no renovar sense avisar?
La Llei d'arrendaments urbans és l'encarregada de fixar els terminis per acabar o renovar els contractes de lloguer. Aquesta llei estableix que els contractes tenen una durada de cinc anys, encara que òbviament es poden renovar.
Ara bé, el que no es pot fer és renovar-ho sense avisar el llogater. Per tant, no és legal fer-ho així. És més, cal avisar-lo amb almenys quatre mesos d'antelació a la data en què venç el seu contracte.
Tanmateix, s'entén que, si ni l'arrendador ni el llogater manifesten el desig de rescindir el contracte, aquest es renova. És a dir que, si en menys de quatre mesos per a la finalització del contracte l'arrendador no ha dit res, podràs renovar si així ho desitges.
I si és el llogater qui no vol renovar? En aquest cas, també compta amb un termini determinat. Passats els cinc anys de contracte, haurà d'avisar amb dos mesos d'antelació el desig de no renovar-lo. Si passem el període de dos mesos fins a la finalització del contracte, aquest ja es prorroga de manera obligada. Ho farà durant terminis anuals fins a tres anys. Tot i això, si en passen sis, el llogater ja pot rescindir-lo amb un mes d'antelació i no en caldrà quatre.
Un altre dubte que resoldrem és si el propietari pot apujar el preu del lloguer en qualsevol moment. La resposta és no, ja que només pot incrementar-lo quan es compleixi cada any del contracte.
El cas curiós dels contractes signats entre 2013 i 2019
Els contractes d'arrendament poden variar en termes de durada i condicions depenent de la legislació vigent en un període de temps determinat. Per exemple, des del 6 de juny de 2013 fins al 6 de març de 2019, els contractes de lloguer d'habitatges a Catalunya tenien una reglamentació particular. En aquell lapse, la durada estàndard d'aquests contractes era de tres anys.
Tot i això, el que feia especial aquesta regulació era la manera com es manejaven les pròrrogues automàtiques. Un cop acabats els tres anys inicials, es renovava automàticament per un any més. Això passava si cap de les dues parts no expressava la seva voluntat de posar fi al contracte.
Un dels aspectes destacats era la flexibilitat, per al propietari, en cas de voler recuperar l'habitatge per al seu ús personal o per vendre'l. D'aquesta manera, a més, l'arrendador no havia d'avisar el desig de no renovar amb tanta antelació. Sota aquesta normativa, el propietari podia notificar la intenció de donar per acabat el contracte amb tan sols un mes d'antelació. Això contrasta significativament amb la normativa actual, que requereix un període de notificació de quatre mesos.