El conseller Jordi Puigneró

Els funcionaris catalans podran treballar el 12 d'octubre i el 6 de desembre

La Generalitat ha trobat el «mecanisme legal» perquè el personal que vulgui pugui treballar els dos festius nacionals

Treballar els dies 12 d'octubre i el 6 de desembre, festius nacionals, serà possible a partir d'aquest any per als funcionaris catalans. La Generalitat ha trobat el «mecanisme legal» que permetrà que el personal que ho desitgi pugui treballar el dia de la Festa Nacional d'Espanya i el dia de la Constitució.

Es tracta d'una mesura «voluntària» per poder treballar aquests festius

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat que s'aprovarà un decret per permetre els funcionaris puguin treballar aquests dos festius. Es tracta d'una mesura «voluntària» i que  «no obligarem a ningú a fer festa aquests dos dies, però sí que habilitarem la possibilitat perquè aquelles persones que vulguin treballar aquests dos dies puguin fer-ho», segons explica Puigneró.

Ha recordat que  molts funcionaris van reclamar el dret de poder treballar aquests festius al·legant no sentir-se identificats amb el que representen, pel que han creat aquesta «fórmula legal» que no es revelarà fins al setembre. Alguns sindicats com Intersindical-CSC i altres col·lectius també van reclamar el dret de treballar el dia de la Hispanitat i el de la Constitució.

Només afectarà els treballadors de la Generalitat que ho desitgin

En principi no hi poden haver impugnacions per part de l'Estat, ja que segons el conseller «ho hem volgut fer d'acord amb la legislació i hem buscat un mecanisme legal que permetrà fer-ho possible». Ara per ara, la mesura només afectarà els funcionaris de la Generalitat, que són més de 200.000, però no serà vàlida per als treballadors dels ajuntaments.

Aquest any, el dia de la Hispanitat, el 12 d'octubre, cau en dissabte, però el dia de la Constitució serà un divendres. Els últims anys, els ajuntaments governats per partits independentistes han permès treballar el festiu d'octubre, però també hi ha hagut conseqüències. El 2016, el jutge va prohibir obrir l'Ajuntament de Badalona el dia del Pilar, encara que sis regidors van acudir a treballar i van ser acusats de desobediència.

Els regidors de Badalona el 2016, abans d'entrar a la vista per obrir l'ajuntament el 12-O
Els regidors de Badalona el 2016, abans d'entrar a la vista per obrir l'ajuntament el 12-O | Catalunya Diari

 

El conseller ha anunciat que també estan elaborant mesures d'administració digital per tractar qüestions com l'ús del 'big data' o per potenciar una major informatització en les administracions. A més, de crear uns «serveis proactius» que, a partir de les dades dels ciutadans i del seu consentiment, els comuniquin les prestacions a les quals té dret.

També et pot interessar...