Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro

Tres milions d'espanyols cobraran més des de l'octubre: els treballadors beneficiats

Està previst que al llarg dels propers mesos es produeixin més pujades salarials

Octubre és la data marcada en vermell al calendari de molts treballadors. A partir d'aquest mes una mica més de 3 milions d'empleats veuran incrementades les seves nòmines.

Sense cap dubte, aquesta mesura permetrà que la pujada de setembre no resulti tan dura. Els grans beneficiats seran els funcionaris. Veuran com al llarg del proper mes es produeix la primera pujada de les promeses de fa un any.

Aquesta millora es recull al pacte signat l'octubre del 2022 entre el Govern i els sindicats CCOO i UGT. Forma part de l'Acord Marc per a una administració del segle XXI, publica el portal La Información.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquesta negociació es va signar un increment fix del 2,5% per a aquest exercici en el sou dels treballadors públics. Però també hi tenen cabuda un parell de pujades de caràcter variable que ascendeix cadascuna al 0,5%.

La primera és la que s'aplicarà de manera immediata a les nòmines d'octubre. Perquè es materialitzi cal que es compleixin una sèrie de condicions. Entre altres coses que l'IPC harmonitzat o IPCA entre el 2022 i el 2023 superi a la conclusió del setembre el 6%.

Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats
La millora podria arribar al 3,5% el 2023 | Getty Images, 89Stocker

En cas que sigui així, els empleats de les diferents administracions públiques augmentaran aquest 0,5% en els sous. Tal com indica aquest portal, la dada de l'IPCA avançada es coneixerà el 28 de setembre. Per definitiu caldrà esperar fins al 13 d'octubre.

En principi caldria esperar fins a aquest dia per conèixer si finalment pugen les nòmines. Però tot indica que serà així. La inflació harmonitzada des del 2022, com indiquen des de CCOO, sense comptar amb l'agost i el setembre, arribaria al 8,3%.

Una segona pujada a final d'any

Però no serà l'única millora que experimentaran les nòmines dels funcionaris. Al final del 2023 també es podria activar una altra nova pujada del 0,5%. En aquest cas, tot quedaria condicionat al producte interior brut (PIB).

Si superés el 2,1%, se li concediria aquest increment de mig punt als professionals de l'administració. Les darreres previsions que maneja la Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) l'eleven fins al 2,2%. Per part seva, el Banc d'Espanya el situa en el 2,3% per a aquest any.

Per tant, si es compleixen aquestes dues variables, el sou dels funcionaris creixeria un 3,5% el 2023. D'alguna manera, el que es pretén és compensar la pèrdua de poder adquisitiu a causa de la inflació tan alta. Els preus han augmentat molt més en comparació dels salaris, i això no ha passat desapercebut per als sindicats.

Mà esquerra d'una persona sostenint un bitllet de 20 euros i dos bitllets de 50 euros, en un caixer automàtic
La millora serà amb caràcter retroactiu | GTRES

No es reduiria al 0,5%

Expliquen que les dues millores de mig punt tindrien caràcter retroactiu. És a dir, els diners a cobrar començarien a comptar des del gener. Per tant, el marge d'ingrés seria molt superior a aquest 0,5% o 1%, en funció del que es compleixi.

La manera d'executar-lo seria per mitjà d'una paga extra que es percebria a la nòmina d'octubre. Per al segon increment, els diners s'ingressen a la nòmina del gener. Tot i això, les millores no es queden aquí. Per al proper exercici també s'esperen noves pujades. En principi està aprovat un percentatge fix del 4%, al qual se li uniria una altra variable del 0,5%.

Tot queda pendent de la dada de l'IPCA entre el 2022 i el 2024. Si supera el 8% s'activarà. En qualsevol cas, tampoc no és gaire clar que es produeixi aquesta situació. Si es practiquen totes aquestes pujades, l'increment salarial de 3,3 milions de funcionaris arribarà al 8% entre el 2022 i el 2024.