Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla detall d'unes de les mostres per a PCR

Una comunitat espanyola prepara grans multes per qui es negui a vacunar-se de Covid

També preparen sancions importants per aquelles persones que incompleixin les quarantenes

Pla detall d'unes de les mostres per a PCR
Galícia aprova un nou sistema de sancions vinculades amb la pandèmia | acn

Durant la declaració del primer Estat d'Alarma, una de les notícies habituals durant els dies de tancament van ser els milers de multes que es van anar posant a molts espanyols que incomplien el confinament. 

Una vegada va començar la desescalada o ja en aquesta segona onada, s'han anat introduint unes altres sancions per a qui no respecti les restriccions actuals o per incomplir la quarantena obligatòria, una vegada es confirma que la persona ha donat positiu.

Però en els pròxims mesos una comunitat autònoma podria incloure una nova sanció que té que molt a veure amb el futur pròxim de la pandèmia: l'inici de la vacunació. I és que des de Galícia sembla que s'està disposat al fet que tots els seus ciutadans que estiguin en condició de fer-ho es vacunin i, si es neguen a fer-ho, es podrien exposar a importants multes.

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, anunciava que aquesta serà una de les noves infraccions que es recolliran en les modificacions que es faran en la llei de Salut autonòmica. Es marcaran tres tipus de multes segons els fets que s'hagin comès: lleus; de 1.000 a 3.000 euros, greus; de 3.000 a 60.000 euros i molt greus, de 60.000 a 600.000 euros.

En principi rebutjar la vacunació serà considerada com una falta lleu, i els ciutadans podrien ser multats fins amb 3.000 euros si es considera que té «incidència escassa o sense transcendència directa en la salut de la població». Però tant aquest gest com negar-se a sotmetre's a la vacuna pot passar a ser considerat una falta greu o molt greu en funció del mal ocasionat.

Aquelles persones que incompleixin la quarantena estant contagiats o per ser contacte directe amb un contagiat rebran sancions greus. Aquestes es convertiran en molt greus si són reincidents o poden haver concorregut en un important problema de salut pública.

Què es considerarà lleu, greu o molt greu

Mentre que la multa per no portar mascareta es manté en 100 euros, hi ha altres activitats que també es consideraran lleus. Entre elles està fer 'botellons' o no respectar l'actual toc de queda, establert entre les onze de la nit i les sis del matí a Galícia. També s'inclouen en aquest apartat no respectar el nombre màxim de persones en una trobada social o que en un bar o un restaurant no es respectin les distàncies de seguretat.

Dins de les infraccions greus s'inclouen no col·laborar amb les autoritats sanitàries o donar informació falsa. Els locals que obrin sense poder fer-ho també rebran multes d'entre 3.000 i 60.000 euros. Passaran a ser greus les multes lleus si són reincidents en un període de 12 mesos.

Les greus també podrien passar a ser considerades a molt greus si es repeteixen en un període de 5 anys. Aquestes infraccions molt greus, a més de multes de fins a 600.000 euros, podrien implicar el tancament de locals o establiments durant cinc anys. El text que està pendent d'aprovació en el parlament gallec recull que les faltes lleus prescriuran en un any, les greus en 3 anys i les molt greus en 5 anys.

Quan podrien entrar en vigor les sancions

Tots aquests canvis estan pendent de ser aprovats, però el govern gallec no tindrà el més mínim problema en la seva tramitació, ja que compta amb majoria absoluta. Això sí, el portaveu del PP gallec, Pedro Puy, assegurava que la llei podria estar aprovada el mes vinent de febrer. Les infraccions passarien a rebre aquestes noves sancions econòmiques a partir d'aquesta data, perquè no està previst que es puguin aplicar amb caràcter retroactiu.