Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

10 remeis casolans contra el coronavirus que creies que funcionen, però no ho fan

Una bona vacuna és l'únic mètode eficaç per a protegir-se davant la Covid-19

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
La desinformació ha perjudicat la societat durant la pandèmia | Europa Press

Des que va arribar la Covid-19 al començament d'any, són moltes les informacions falses que han circulat sobre com prevenir-lo o curar-lo. No obstant això, tal com recorden els científics del XVI Congrés Mundial sobre Salut Pública, celebrat a Roma, «no hi ha cap drecera».

L'Organització Mundial de la Salut, OMS, i altres estudis han assenyalat el que no és efectiu en realitat. I és que l'única cosa que pot salvar a una persona de contagiar-se de Covid-19 és una vacuna eficaç.

Quant als suplements de vitamines i minerals, «no hi ha cap indicació sobre l'ús de suplements de micronutrients com a tractament de la covid-19», afirma categòrica l'OMS. Els micronutrients són vitals per al bon funcionament del sistema immunològic, però la seva ingesta de manera complementària a l'alimentació habitual manca d'efectes beneficiosos enfront de la infecció per Covid-19.

No obstant això, cal destacar que un assaig clínic recent de l'Institut Maimónides de Recerca Biomèdica de Còrdova, IMIBIC, i l'Hospital Reina Sofia ha detectat que el calcifediol, una prehormona que actua de precursora de la generació de vitamina D, pot ajudar a mitigar l'agreujament de la malaltia. Malgrat això, ha de ser administrat sota supervisió mèdica perquè l'abús de suplements pot derivar en efectes adversos.

Quant al remdesivir, cloroquina i el seu derivat hidroxicloroquina, Luis Manuel Entrenas, pneumòleg de l'Hospital Reina Sofia de Còrdova i investigador del calcifediol al costat de l'especialista en endocrinologia i nutrició José Manuel Quesada, afirma que «ens van aferrar a ells com un clau cremant donades les circumstàncies de l'inici de la pandèmia i, efectivament, no va funcionar. Ha resultat ser un placebo que pot ser nociu».

«Les dades actuals indiquen que aquest fàrmac no redueix el nombre de morts entre els pacients de Covid-19 hospitalitzats ni és d'ajuda per a les persones que pateixen modalitats moderades de la malaltia», afirma l'OMS.

A més, l'Organització Mundial de la Salut també ha fet públic aquest divendres que desaconsella l'ús de l'antiviral remdesivir en tots els pacients perquè no ha demostrat cap efecte positiu en relació amb la Covid-19.

Pel que fa a antibiòtics, el seu ús només està previst en els casos de malalts que desenvolupen una infecció bacteriana com a complicació, però no serveix amb les infeccions víriques com és el coronavirus. Segons un estudi del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, ECDC, el seu mal ús ha generat resistència dels bacteris a alguns antibiòtics.

Per la seva part les solucions salines tampoc serveixen per a prevenir la Covid-19. Esbandir-se el nas amb això és una mesura d'higiene que pot accelerar la recuperació després d'un refredat comú, però no s'ha demostrat que previngui les infeccions respiratòries ni del coronavirus.
L'ús d'all i picant en l'alimentació tampoc és efectiu enfront de la Covid-19. Igual que ocorre amb la nicotina i l'alcohol, que tenen efectes perjudicials més que demostrats.

Trump no tenia raó

Els col·lutoris, lleixius, metanol, etanol i altres desinfectants, malgrat el que va dir Donald Trump en el seu moment, serveixen per a eliminar el virus de les superfícies, però mai han d'ingerir-se. «No sols no destrueixen els virus presents en l'organisme, sinó que danyen els teixits i òrgans interns. Són substàncies tòxiques: beure-les pot provocar discapacitat o fins i tot la mort», adverteix l'OMS.

Malgrat que les ones electromagnètiques s'han considerat potencialment nocives, el Comitè Científic Assessor en Radiofreqüències i Salut, Ccars, ja va detallar en un informe sobre les evidències científiques disponibles «els virus no es desplacen per les ones electromagnètiques ni les xarxes de telefonia mòbil. La Covid-19 s'està propagant en nombrosos països en els quals no existeix una xarxa 5G», assenyala l'OMS. Així que allunyar-se del mòbil no té cap mena d'efecte sobre el coronavirus.

Quant al clima, les proves científiques assenyalen que la Covid-19 pot transmetre's en qualsevol zona, independentment de la seva temperatura. «La temperatura normal del cos humà es manté entorn de 36,5° i 37°, amb independència de la temperatura exterior o de les condicions meteorològiques. Per tant, no hi ha raó per a creure que el fred o la calor puguin matar el nou coronavirus o acabar amb altres malalties», assenyala l'OMS.

«Utilitzar màscares mèdiques durant molt de temps no provoca intoxicació per CO₂ ni hipòxia», adverteix l'OMS. I és que són molts els que han dit en els últims mesos que portar mascaretes té efectes adversos.

Una altra cosa que tampoc serveix és la coneguda com a immunitat del ramat. Deixar que la població s'infecti lliurement perquè desenvolupi protecció de manera natural augmentaria la mortalitat i col·lapsaria encara més els sistemes sanitaris.