Una dona estornudant amb la mascareta posada.

El 14 de gener, el dia en què pot canviar la pandèmia a Espanya

Un expert pronostica el que passarà d'aquí a uns dies amb la Covid a casa nostra

La pandèmia, i més concretament la variant Òmicron, segueix causant nombrosos problemes a Espanya. Només cal veure el nombre de contagis notificats dia a dia. Més de 372.000 van ser els positius comunicats per les comunitats espanyoles en un interval de registre de quatre dies el passat dilluns 3 de gener.

D'altra banda, preocupa i molt el pic d'ocupació a les Unitats de Cures Intensives (UCI). I és que hem de recordar que a la cinquena onada de Covid a Espanya, que va tenir lloc a l'estiu, la taxa es va situar en el 21,68%.

Amb la nova variant Ómicron, en l'actual explosió de contagis, la sisena onada ja és a prop de sobrepassar l'anterior registre d'ocupació UCI, en col·locar-se aquest dilluns al 21,18%.

Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.
La pandèmia podria arribar al final a la primavera | EP
 

Òmicron segueix deixant una reguera constant de contagis al nostre país, i la incidència arriba ja fins als 2.295 per cada 100.000 habitants. La sisena onada comença a incrementar el creixement en la pressió assistencial, especialment pel que fa a l'atenció primària, i també a les UCI.

Després de les dades comunicades pel Ministeri de Sanitat, l'alarma és considerable entre els sanitaris. Fins a 15 regions estan en risc alt (més del 15%) o molt alt (per sobre del 25%) d'ocupació de llits UCI. El cas és que el 2022 va començar amb una disparitat exagerada d'aquesta taxa d'ocupació entre les diferents regions, amb Catalunya un 40,26% i Galícia amb un 6,58%.

La desigual ocupació de les UCI a les comunitats espanyoles

A escassos dies de superar el pic d'ocupació d'UCI de la cinquena onada de Covid-19 (l'agost amb un 21,68%) no queda enrere el rècord de la quarta onada (l'abril amb un 23%). Això sí, fa un any, el gener del 2021, les UCI van assolir a Espanya un 44% d'ocupació mitjana, just el doble de la que tenim ara.

Imatge d'una habitació d'hospital amb sanitaris atenent un pacient
El 80% de pacients greus tenen aquest trastorn en comú. | GTRES
 

Els metges experts en cures intensives admeten que portem uns dies amb els contagis disparats a gairebé tota Espanya. A més, a això cal sumar-hi una incidència que va créixer els últims dies més de 500 punts. I en les properes dates s'espera una incidència més gran de les UCI en proporció al nombre de contagis.

Cal assenyalar que la gran majoria dels pacients que estan ingressats a la UCI per Covid pateixen una pneumònia doble. I no estan contagiats amb la nova variant Òmicron, que està sent una variant amb menys afectació als bronquis dels pacients.

Preveuen el pic de contagis a Espanya per al proper 14 de gener

El dimarts 4 de gener, el director de l'hospital Clínic de Barcelona, Antoni Castells, ha pronosticat que en 10 dies s'arribarà al pic de contagis a Espanya. A més, Castells ha avisat que els hospitals van «justets i viuen una situació complicada», per culpa de la variant Òmicron . És una variant molt contagiosa i està comportant «problemes» de dèficit de sanitaris a molts centres hospitalaris.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Espanya aposta per les quarantenes per poder combatre Òmicron. | GTRES
 

«En aquests moments, al dèficit estructural i les vacances del personal, s'uneix una capacitat de contagi molt notable. I malgrat la vacuna que ens està complicant l'existència aquests darrers 15 dies», ha assegurat Castells a la SER.

Sobre el tema de les UCI, Castells ha afirmat que la meitat dels ingressats en aquestes unitats no han estat vacunats. I l'altra meitat de pacients que sí que han rebut la pauta completa pateixen comorbiditat, quadres greus de base.