Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la platja de Sant Sebastià de Sitges, en una imatge de l'estiu del 2019

La Generalitat demana que Barcelona i Lleida passin a la fase 3 aquest mateix dijous

Són les úniques regions catalanes que resten per passar a l'última fase de la desescalada
Pla general de la platja de Sant Sebastià de Sitges, en una imatge de l'estiu del 2019
Barcelona i Lleida poden passar a la fase 3 dilluns vinent. | ACN

La Generalitat  ha donat el seu 'sí' a Barcelona i Lleida perquè passin a la fase 3 de la desescalada aquest mateix dijous. Quim Torra, així mateix, ja va anunciar-ho el passat diumenge en la conferència de presidents, tot i que faltava encara concretar quin dia seria l'escollit per fer oficial la decisió. 

Si el Ministeri de Sanitat ho accepta, a partir del 18 de juny tot Catalunya estarà en la fase 3  de desescalada. El Procicat ha aprovat aquest dilluns la proposta a instàncies de Salut. La conselleria decideix fer aquest pas perquè es manté a la baixa l'evolució dels factors de risc epidemiològic, bàsicament la incidència de nous casos i taxa reproductiva efectiva. També argumenten fer el pas per «l'impuls donat a l'atenció primària» amb la disposició de proves PCR per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos, segons explica el departament en un comunicat.

Colau també ha demanat que Barcelona passi de fase

Aquest mateix matí l'alcaldessa  de Barcelona, Ada Colau, ha demanat al Govern que Barcelona  passi a fase 3 com abans millor i ha apuntat que veu «problemàtic» que el canvi de fase coincideixi amb Sant Joan.

En una entrevista a Rac 1, Colau ha argumentat que les dades a la capital catalana són positives i equiparables a altres territoris en fase 3. A més, ha assenyalat que en la recta final de la desescalada es van perdent els matisos i «la gent ja no sap si està en fase 2 o 3».

En aquest context, l'alcaldessa ha celebrat que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagi «canviat d'opinió». «És de sentit comú, no crec que hi hagi polèmica política en això», ha afegit.

Quatre morts en les últimes 24 hores

Les funeràries catalanes han reportat quatre noves morts per Covid-19, un més que en l'últim balanç del Departament de Salut. Això deixa la xifra global de víctimes en 12.457. A banda, s'han detectat 109 nous casos positius testats (31 menys) i ja en són 69.674.

D'entre les víctimes, 6.799 persones han mort en hospital o en centre sociosanitari (un més), 4.084 ho han fet en una residència (les mateixes que en l'últim balanç) i 788 al domicili (les mateixes), mentre que les no classificades per falta d'informació són 786 (tres més).