Imatge d'unes quantes cigarretes

La Generalitat vol cobrar 20 cèntims més per cigarreta a Catalunya

Estudien un càrrec de 20 cèntims per cigarreta que es recuperarien si es retorna i recicla la burilla

La Generalitat està estudiant introduir un sistema de devolució de burilles per fomentar el seu reciclatge. El sistema consistiria en un càrrec de 20 cèntims per cigarreta, quatre euros per paquet, que es podrien recuperar si es retorna la burilla, segons ha explicat el director de l'Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, a TV3

Aquesta eina s'introduiria en la nova llei de residus. Peraire ha explicat que tot just s'està en el procés de debat però ha defensat que és una mesura «factible». 
Ha afegit que tindria lògica que les màquines per retornar les burilles estiguessin en aquells llocs on es pot comprar tabac. La Generalitat calcula que el 70% de les burilles van a parar al medi natural.

Un sistema similar al retorn d'ampolles

El sistema s'assimilaria per exemple al de retorn d'ampolles. Així, la persona que retorni una burilla rebria 20 cèntims. El director ha afirmat que darrera d'aquesta mesura no hi ha un afany recaptatori sinó una visió mediambiental.

Primer pla d'un cendrer ple de cigarrets apagats
El Govern preveu pujar el preu del tabac. | Pixabay

Peraire ha destacat la necessitat de reduir els residus i ha fet una crida a la coresponsabilitat de tothom.

El tabac continua pujant de preu per la inflació 

La taxa d'inflació anual a l'eurozona es manté en un 7,5% a l'abril, la mateixa taxa de rècord registrada el mes de març. 

Segons la primera estimació de l'Eurostat, els preus es mantenen a l'alça, prop de dos punts més respecte del 5,9% del febrer. L'increment del cost de l'energia, que continua disparat a l'abril amb un 38% malgrat reduir set punts respecte del 45% registrat al març, encara és el principal factor de l'escalada de preus. 

En la mateixa línia, els preus dels aliments, l'alcohol i el tabac continuen incrementant i se situen en un 6,4% al mes d'abril, gairebé un punt i mig per sobre del 5% al març. Espanya és un dels pocs estats on s'ha registrat una reducció de la inflació, passant del 9,8% al març a un 8,3%.

Pel que fa al preu dels serveis també s'ha registrat un increment del 3,3%, més de mig punt per sobre del 2,7% al març, i els productes industrials no energètics han encarit un 3,8%, davant el 3,4% del mes anterior.

En el conjunt l'eurozona, Estònia és el país que registra una taxa d'inflació més elevada a l'abril amb un 19%, seguit de Lituània i els Països Baixos, amb un 16,6% i un 11,2% respectivament.