Pla mitjà on es pot veure a dos sanitaris preparant proves PCR per a un cribratge

La Generalitat intervé una residència catalana amb un brot de Covid-19 amb 82 positius

En paral·lel, el Departament d'Afers Socials ha obert un expedient sancionador a l'entitat que gestionava la residència fins ara

La Generalitat ha intervingut la residència Calafell Park de Segur de Calafell, on els darrers dies s'ha registrat un brot de covid-19 amb 82 casos —62 treballadors i 20 residents—. La Direcció General de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Salut ha assignat provisionalment la gestió del centre a la Fundació Privada Sociosanitària i Social Santa Tecla. 

L'objectiu, segons apunta el Govern en un comunicat, és «fer un pla d’actuació que garanteixi la viabilitat tècnica de la residència tant en aspectes sanitaris, com socials, organitzatius i de gestió de qualitat, a curt i mitjà termini». En paral·lel, el Departament d'Afers Socials ha obert un expedient sancionador a ACEBI, l'entitat que gestionava la residència fins ara.

Una situació «excepcional»

Salut apunta que ha decidit intervenir el centre perquè els darrers informes han constatat que es troba en «una situació excepcional» que fa «impossible» complir les mesures decretades pel Govern en relació amb les residències de persones grans i centres sociosanitaris en el marc de la pandèmia.

«Després de visitar el centre, el Servei d’Inspecció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Salut Pública han constatat la necessitat d’obrir un expedient que podria suposar una sanció a la gestora del centre o altres mesures», remarca el Govern.

 

Una auditoria per determinar l'estat de la residència

Salut explica que la Fundació Santa Tecla s'encarregarà de dotar el centre del personal necessari, mentre els treballadors actuals passaran a estar sota la seva direcció. Així i tot, l’aportació concreta de recursos humans estarà condicionada als resultats d’una auditoria integral inicial amb què es vol determinar l’estat de la residència.

 

El Govern valora obrir l'oci nocturn amb restriccions

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat aquest divendres que la Generalitatvalora obrir «amb certes restriccions» les activitats i locals d'oci nocturn.

En declaracions als mitjans després de visitar el centre d'investigació de càncer infantil de l'Hospital de la Vall d'Hebron, ha explicat que es treballa en com i quan reobrir aquesta activitat, però ha avisat que, en qualsevol cas, l'oci nocturn no podrà ser de la mateixa manera que abans del coronavirus.

«Hem de ser molt curosos», i ha assenyalat que es valora la possibilitat d'obrir aquests centres perquè hi hagi concerts, amb el públic assegut i l'ús obligatori de mascareta.