L'equip de mostres d'Atenció Primària de Lleida preparant-se per fer proves PCR en una residència d'Aitona. Imatge del 7 de juliol de 2020

El Govern restringeix les sortides de residències d'avis catalanes a partir de dijous

Només s'autoritzen les superiors a tres setmanes i caldrà una PCR i aïllament de deu dies a la tornada

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies  han acordat aquest dimarts, 14 de juliol, posar en marxa a partir de dijous mesures addicionals per protegir les residències de gent gran en virtut de les quals se suspendran les sortides de curta durada, caps de setmana i les inferiors a tres setmanes.

Tot i això, en casos excepcionals i a consideració de la direcció dels centres i d’acord amb les característiques i situació del resident, s’autoritzaran les sortides de curta durada als residents. Així, fins a nova indicació només s’autoritzaran les sortides superiors a tres setmanes, que a la tornada requeriran l’aplicació de mesures de protecció com si es tractés d’un nou ingrés, és a dir, prova PCR i aïllament de 10 dies.

Aquestes sortides acordades amb els familiars requeriran la signatura  d’un document de declaració responsable dels residents o dels familiars, que seran informats de les mesures de protecció que han de seguir durant aquest període, amb l’objectiu de protegir els residents. 

Per recuperar i reforçar els vincles familiars i socials es mantindran les visites a la residència. Tot i això, la direcció del centre podrà adaptar o suspendre aquestes visites en funció de la situació epidemiològica definida per l’autoritat sanitària, i prèvia informació als responsables sanitaris i a les famílies.

Nous brots en residències

La decisió arriba després de conèixer-se diversos brots de coronavirus que tornen a afectar residències  de gent gran, com en el cas informat aquest dimarts a Balaguer.

Set usuaris i dos treballadors d'una residència de Balaguer han donat positiu  de coronavirus. El Departament de Salut ha confirmat que hi ha un brot en un centre de gent gran de la capital de la Noguera, tot i que no ha facilitat les dades concretes.

El primer cas es va detectar perquè un dels residents, que presentava símptomes lleus de Covid-19, va donar positiu i es va decidir fer la prova a la resta de residents. Els altres positius detectats, però, són asimptomàtics i es troben bé de salut.

Segons les últimes dades publicades al mapa de Covid-19 de la Generalitat, a la ciutat de Balaguer hi ha 258 persones que han donat positiu de coronavirus i hi ha 1.024 casos sospitosos.