Imatge de persones passejant pel carrer després de la desescalada del coronavirus

La teoria de les 6B i el coronavirus que et farà replantejar-te tot

Qualsevol persona pot formar part d'aquest grup

Un  viròleg espanyol  ha alertat sobre un perill conegut com les '6B' amb el coronavirus. El doctor en qüestió és Raúl Ortiz de Lejarazu, professor de Microbiologia i conseller científic del Centre Nacional de la Grip.  En un principi, Ortiz ho ha denominat com '4B', aquestes quatre 'B' corresponen a les bodes, batejos, bars i 'botellons'. Però a més d'aquestes quatre situacions, també se li afegeixen barbacoes i banquets.

L'expert ha dit la seva a través de la xarxa social Twitter, on posa en dubte quina és l'eficàcia d'obligar a fer servir la mascareta al carrer  i en llocs limitats, però en bars i restaurants no. Una cosa que ja està succeint en algunes comunitats autònomes.

Ortiz de Lejarazu ha donat el seu punt de vista d'una manera contundent i clara, explicant que aquesta obligatorietat «no aturarà les  aglomeracions de funerals i les 4B», així com tampoc «protegirà de la transmissió  per la higiene de mans ni ulls» ni «despistarà d'altres mesures».

Pel que, segons segueix explicant, cal ser coherent ja que, des del seu punt de vista, no té sentit que s'utilitzin mascaretes a l'aire lliure, però en llocs com  bars i terrasses no. A més, ha criticat «els polítics celebrant els seus triomfs sense màscares i abraçades amb elles», als «bars i terrasses sense indicació d'aforament ni distància de seguretat», i les «celebracions esportives multitudinàries».

I és que, segons explica el viròleg, malgrat aquesta obligatorietat seguirà havent-hi rebrots, a causa d'aquestes 6B, on sí que cal portar mascareta, tot i que «algunes comunitats han fet els ulls grossos». «Als menors els infectaven els adults i els adolescents que s'infecten a les 6B aquí sí cal portar mascareta o alguna legislació».

Divisió d'opinions a les xarxes

Hi ha hagut diversos usuaris que han refutat l'opinió el viròleg. «No estic a favor d'aquesta mesura, però crec que va enfocada a la gent amb excusa de 'es pot guardar la distància'» explicava una persona en aquesta publicació. «Sembla que és millor ciutadans atemorits, ignorants i obedients que crítics, informats i responsables» es defensava Ortiz de Lejarazu, dient també que el 70% de les persones que fan servir mascareta pel carrer  es la treuen en un bar sense cartell d'aforament.

«Doctor, al meu entendre és una mesura necessària perquè cada vegada es veu més gent sense mascareta. Però a més hauran de venir més mesures per evitar els contagis que vostè expressa», publicava un altre usuari. «Si es 'veuen' a l'aire lliure o en un lloc ampli no hi ha cap risc. Hi ha més risc per fer-se un petó o una abraçada fins i tot amb mascareta», explicava el viròleg.

Com a solució, Ortiz de Lejarazu proposa «aforaments  reals i indicats a l'entrada de bars i terrasses», a més de campanyes informatives del risc que corren totes les persones, així com es feia amb la DGT  fa anys. D'altra banda, també proposa un pla B «que pugui autoritzar mesures eficaces de cara a la tardor/hivern».