Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons de Gonzalo Bernardos i una altra imatge de diverses ampolles d'oli d'oliva en un supermercat, a més de dues emoticones, d'oli i de diners

Gerro d'aigua freda de Gonzalo Bernardos sobre l'oli d'oliva a Espanya

L'economista ha analitzat aquesta situació i el seu pronòstic no és optimista

L'oli d'oliva és un bé de primera necessitat, encara que sembla perdre aquesta condició amb el temps. El seu preu ha arribat a límits increïbles, i la cistella de la compra s'ha encarit els últims mesos. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el preu mitjà el 2024 és de 9,84 euros, molt per sobre dels 2,35 que costava l'any 2020.

La situació és complicada i, fins i tot, dramàtica per a les famílies més vulnerables. Els experts intenten estudiar el problema i pronosticar, de manera aproximada, quan descendiran els preus de l'oli. L'economista i professor de la Universitat de Barcelona, Gonzalo Bernardos, va parlar del tema al programa 'Más vale tarde' de La Sexta.

Durant la seva intervenció, Gonzalo Bernardos va afirmar que el preu de l'oli d'oliva a Espanya és més alt que a altres països europeus, tot i ser el principal productor. L'economista va explicar que l'oli té complicat arribar a mercats exteriors, i els supermercats, per mantenir la quota de mercat, l'estan venent a preus més baixos.

Gonzalo Bernardos no creu que el preu de l'oli d'oliva es redueixi aviat

Bernardos va assenyalar la dificultat de la situació per la sequera a Espanya. "Normalment a una collita bona li segueix una dolenta. La collita del 2022-23 ha estat molt dolenta i ha baixat la producció un 55%", va dir.

L'economista assegura que la collita 23-24 serà "una excepció a la regla" i que també serà molt dolenta, ja que és complicat que plogui prou. Alhora, creu que Andalusia serà la comunitat autònoma que tindrà les pitjors conseqüències.

"Quan baixa la producció, el producte es torna escàs i el preu puja", va explicar Gonzalo Bernardos. Diu que s'està pagant un 52,5% més que l'any passat i que "a curt termini" no hi ha perspectives perquè disminueixi el preu de l'oli. Per això, "hi hauria d'haver una bona collita, i no s'espera".

Tot fa indicar que l´oli mantindrà aquests preus tan alts durant un temps. La sequera està sent molt perjudicial, i els grans damnificats, com gairebé sempre, acaben sent els ciutadans corrents. Les famílies han de bregar amb aquesta situació, fer front i, possiblement, reduir el consum d'oli.