Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de vacuna

Gerro d'aigua freda als vacunats amb Pfizer i Moderna

Un estudi dut a terme als Estats Units posa el focus sobre les vacunes de Pfizer i de Moderna

Tothom ha confiat en la vacunació per intentar tornar com més aviat millor a la normalitat de les nostres vides d'abans de la pandèmia. Era el 27 de desembre quan a Espanya es va administrar la primera dosi de la vacuna i, des d'aleshores, el procés s'ha accelerat notablement. El país s'aproxima clarament al 70% de la població amb la pauta completa, la gran fita marcada pel govern espanyol.

Pedro Sánchez fa uns mesos va assegurar que abans que s'acabés l'agost s'aconseguiria aquest percentatge. La veritat és que falta molt poc per assolir aquesta taxa, però el que no està tan clar és quan arribarà la immunitat de grup a Espanya. Aquesta immunització col·lectiva permetria la tornada la normalitat, però per ara no hi ha res que faci pensar que serà imminent.

Les vacunes de Pfizer i Moderna podrien perdre eficàcia davant la variant delta

Mentrestant, són moltes les informacions que rebem cada dia sobre l'evolució del coronavirus a Espanya i al món. Una de les principals amenaces a la lluita contra la pandèmia és l'aparició de noves variants que agreugen el virus. Per ara, algunes ja han mostrat major resistència a les vacunes i més capacitat de contagi, com la variant delta.

D'origen indi, la delta és la variant dominant i això ha fet que el coronavirus sigui molt més contagiós. Una de les incògnites que queda per saber és si, efectivament, les vacunes són igual d'efectives davant aquesta variant. Recentment s'ha fet un estudi al Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, i les dades que se n'han extret no conviden a l'optimisme.

Segons els resultats provisionals de la investigació, l'eficàcia de Pfizer i de Moderna cauria fins al 66% davant la variant delta. Si això és veritat, suposaria un autèntic gerro d'aigua freda per als vacunats amb aquests dos antídots. Pfizer i Moderna van ser les dues primeres vacunes en ser aprovades per les autoritats nord-americanes i europees.

Es va demostrar que el seu sistema d'ARN missatger era molt eficaç en la lluita contra el coronavirus, però ara aquest nou estudi fa saltar les alarmes. En la investigació, s'han analitzat milers de treballadors de sis estats diferents dels Estats Units. Després de comparar les infeccions en vacunats i no vacunats, a l'abril es va fixar l'efectivitat de la vacuna en el 91%, mentre que a l'agost la xifra baixa fins al 66%.

Aquesta caiguda de l'efectivitat de la vacuna sembla ser un efecte de la predominança de la variant delta. Tanmateix, els autors de l'estudi adverteixen que es tracta de resultats provisionals, i que s'haurà d'aclarir si aquesta protecció pot haver caigut pel simple pas del temps. A més, subratllen que és important vacunar-se, perquè, malgrat les dades, «la reducció sostinguda de dos terços en el risc d'infecció subratlla la importància i dels beneficis continus de la vacuna».

Gairebé 25 milions d'espanyols, amb la pauta completa de Pfizer i Moderna

Pfizer i Moderna són dues de les quatre vacunes que s'han administrat a Espanya. De fet, Pfizer és clarament majoritària: dels 31,6 milions d'espanyols amb la pauta completa, 21,4 porten Pfizer. A més, gairebé 3,5 milions estan vacunats amb la pauta completa de Moderna.

Les dues vacunes d'ARN missatger són les més populars, després dels problemes i dubtes sorgits amb AstraZeneca i Janssen. Aquestes últimes setmanes, Espanya ha prioritzat la vacunació amb Pfizer i Moderna, protagonistes d'aquest estudi que haurà de confirmar si els resultats que ha obtingut són certs o no.