Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge amb una imatge d'una carretera de fons, davant una persona preocupada i un símbol d'alerta

El gest que milers d'espanyols fan cada dia i està prohibit mentre condueixes

La DGT es posa seriosa i adverteix als conductors quant hauran de pagar si tiren aquest objecte per la finestreta

Llençar una burilla per la finestreta del cotxe és un gest que molts conductors a Espanya fan sense pensar en les conseqüències. Tot i això, aquest acte està prohibit i pot comportar sancions severes per part de la Direcció General de Trànsit (DGT). En aquest article, t'expliquem per què no has de llençar una burilla des del teu cotxe i quines multes pots enfrontar si ho fas.

La DGT, contundent: està prohibit llençar una burilla des del cotxe

Llençar una burilla per la finestreta del cotxe no només és un acte d'incivisme, sinó que també representa un greu perill per a la seguretat viària i el medi ambient.

Les burilles poden causar incendis forestals, especialment en èpoques de calor i sequera. A més, contaminen l'entorn i poden ser perjudicials per a la fauna.

La sanció de la DGT per llençar una burilla

La DGT és molt clara en aquest aspecte: llençar una burilla des del cotxe està prohibit i es considera una infracció greu. La multa per aquest acte pot pujar a 500 euros.

Imatge de fons de diversos cigars començats però apagats i una altra d'una mà amb diversos bitllets d'euros
No llencis burilles per la finestreta del cotxe o el pagaràs car | PixaBay, Getty Images

A més, se't poden retirar 6 punts del carnet de conduir. Aquesta sanció busca conscienciar els conductors sobre la importància de mantenir les nostres carreteres i entorns lliures de residus i perills.

Altres multes relacionades amb llençar objectes des del cotxe

No només t'enfrontes a una multa per llençar una burilla des del cotxe. Hi ha altres sancions relacionades amb aquest acte que també has de tenir en compte:

Llegir qualsevol objecte per la finestreta

No només les burilles estan prohibides. Llençar qualsevol tipus de residu per la finestreta del cotxe pot comportar una multa de fins a 200 euros i la pèrdua de 4 punts del carnet.

Conducció negligent o provocar un incendi

Si llençar una burilla provoca un accident o posa en perill altres usuaris de la via, podries enfrontar-te a una multa per conducció negligent. Aquesta sanció pot ser molt més severa, depenent de les circumstàncies.

Si la burilla que llences des del cotxe causa un incendi, les conseqüències poden ser encara més greus. En aquest cas, podries enfrontar-te a sancions penals i a una multa econòmica molt més gran, a més de la responsabilitat civil pels danys causats.

Per evitar aquestes multes i contribuir a un entorn més segur i net, segueix aquests consells:

  • Fes servir un cendrer portàtil: Si ets fumador, porta sempre un cendrer portàtil al teu cotxe. D'aquesta manera, podràs desfer-te de les burilles de manera segura.
  • Sigues conscient de l'entorn: Abans de llençar qualsevol objecte per la finestreta, pensa en les possibles conseqüències. És millor esperar a arribar a un lloc adequat per desfer-te dels residus.
  • Respecta les normes de trànsit: La DGT estableix aquestes normes per garantir la seguretat de tothom. Complir-les no només us evitarà multes, sinó que també contribuirà a un entorn més segur i net.