Dona rebent una vacuna contra el coronavirus.

Gir de 180°: El nou descobriment sobre la Covid que pot canviar moltes coses

Investigadors dels Estats Units descobreixen que el coronavirus és una malaltia de tipus vascular, no respiratori

«Molta gent pensa que és una malaltia respiratòria, però en realitat és una malaltia vascular. Això podria explicar per què hi ha persones que pateixen vessaments cerebrals i per què d'altres tenen problemes en altres parts del cos. El que tenen en comú és que totes pateixen un rerefons vascular». I així, amb aquest gir, es canvia el curs d'una història. Un equip d'investigadors de l'Institut Salk, als Estats Units, han publicat un article a la revista 'Circulation Research' on sostenen que la Covid-19 és una malaltia vascular i no respiratòria com es pensava des d'un principi. A més, segons aquests científics, el coronavirus és capaç de danyar el sistema vascular pel que fa a les cèl·lules. L'estudi demostra que la proteïna que ajuda el virus a infectar l'hoste ataca bàsicament les cèl·lules vasculars.

Un nou descobriment, una nova garrotada

Espanya viu amb l'ai al cor. Quan falta un mes perquè arribi l'estiu, la Covid-19 continua atacant amb força. Això sí, el còctel restriccions-vacunes ajuda a veure el futur amb optimisme. Començant per un estiu en el qual s'espera, a més de la reducció de casos de coronavirus, l'aixecament de moltes de les restriccions que imperen al país. I a més, per si no n'hi hagués prou, el 9 de maig el govern d'Espanya aixecarà l'estat d'alarma, fet que s'espera que sigui el tret de sortida de la definitiva 'nova normalitat'.

Tot i així, sembla que caldrà esperar, com a mínim uns dies, ja que la variant índia del coronavirus ja ha arribat a Espanya, amb diferents casos detectats a Extremadura i Galícia, entre d'altres. Les notícies més esfereïdores arriben de Vigo, on el vaixell Prometheus Leader es troba confinat per un brot de sis positius d'aquesta variant. «El Servei de Microbiologia de l'Hospital Álvaro Cunqueiro acaba de confirmar la variant índia en 3 de les 5 mostres de covid-19 de la tripulació del vaixell atracat a Vigo. Aquesta és la subvariant 2 de la variant B1.617, que és sensible a la vacuna», va confirmar la Conselleria de Sanitat gallega.

Variants i psicosi a part, la veritat és que Espanya no ha d'abaixar la guàrdia. L'arribada de la vacuna és una crida a l'optimisme, però igualment s'ha d'anar amb la màxima cura possible. A l'Índia, que actualment és el principal focus del coronavirus, creien haver superat la Covid. De fet, els que hi viuen asseguren que, abans d'aquesta nova variant, el més habitual era veure gent sense mascareta, després de l'ínfim impacte que tenia el virus al país després de la primera onada. Però d'un dia per l'altre, tot va canviar. La nova variant va colpejar amb molta virulència i ara l'Índia resa perquè no vagi a més.

Espanya, per tant, ha d'anar amb compte; i més a l'estiu.