Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un carret de supermecat

Gir de 180° en la compra dels catalans durant la pandèmia: el producte que arrasa

Imatge d'un carret de supermecat
Canvis en el consum d'aliments durant la pandèmia   | Pixabay

Que la pandèmia ha canviat bona part del nostre dia a dia és evident. Els nostres canvis en la rutina, però, no només han afectat la manera de consumir oci, de comprar o de relacionar-nos amb el nostre entorn. També ha afectat als nostres hàbits de consum i, concretament, del consum alimentari. Així ho constata l'informe 'El consumidor de peix i marisc a Catalunya', fet per l'empresa Aecoc Shopperview a partir d'un encàrrec de la Conselleria d'Agricultura, Ramadaria, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Segons l'informe fet públic aquest dijous, el 44% dels catalans ha augmentat el consum domèstic de peix durant la pandèmia. Un dels principals motius és el tancament de la restauració, que ha fet variar més el menjar que cuinem a casa. Tal com reflecteix l'enquesta, el 39% de les persones consultades ha indicat que ara consumeix més peix per portar una dieta més saludable. És el mateix percentatge que assegura que compra el producte el més fresc possible per, així, tenir més temps per cuinar-lo. De fet, el 40% dels enquestats reconeix que habitualment compra peix de llotja, ja que tenen la sensació que «és més fresc i de més confiança», a banda del fet que representa ajudar els pescadors i el comerç local.

El consum de peix s'ha elevat fins al punt que un 58% dels catalans menja aquest tipus de producte dos o més vegades a la setmana. L'estudi també ha revelat que un 97,5% consumeix productes del mar. A l'hora de decidir-se pel peix, els consumidors en destaquen el preu (52%), que el producte estigui net i preparat per cuinar (39%) i que sigui de proximitat o llotja (38%).

La compra, millor en establiments físics

Si una rutina ha impulsat la pandèmia, aquesta és la compra per internet. Tot i això, aquesta metodologia continua sent «molt minoritària» en la compra de peix. I és que només el 3,7% dels enquestats ha comprat alguna vegada 'online'. Tot i això, durant la pandèmia la venda a domicili d'aquests productes ha augmentat un 14%.

D'aquesta manera, el principal canal de compra de peix i marisc són els supermercats i hipermercats, que aglutinen el 64% de vendes. El principal motiu, segons els enquestats, és «la comoditat» que representen aquests establiments. D'altra banda, un 34% continua comprant peix i marisc a les peixateries o al mercat.

Marge de creixement

El consum de peix és un hàbit que encara té marge de creixement. I és que, en referència a la innovació en la ingesta d'aquests aliments, l'estudi assenyala que un 62% dels catalans vol provar noves espècies que encara no coneix i gairebé un 50% estarien disposats a consumir productes elaborats a partir de productes de llotges de qualitat.