Professionals d'un equip de prevenció epidèmica a la Xina

L'OMS descarta que la Covid arribés a Wuhan a través d'aliments congelats importats

Les 11.000 mostres de sang d'animals analitzades han donat negatiu en el resultat dels testos de Covid-19

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha descartat la teoria que els aliments congelats importats van desencadenar el brot inicial de SARS-CoV-2 a Wuhan durant el mes de desembre de 2019, tal com suggereixen les autoritats xineses.

«La idea d'importar el virus a la Xina en aquests aliments congelats no és una cosa que estiguem analitzant», ha comentat aquest dijous en roda de premsa des de Ginebra (Suïssa) Peter Ben Embarek, especialista en Seguretat Alimentària i Malalties Animals de l'OMS i president de l'equip de recerca a Wuhan.

Les mostres d'animals analitzades han donat negatiu en Covid-19

Segons l'expert, l'equip de recerca està centrant les seves perquisicions ara en què «el comerç local de congelats, animals salvatges de granja, que es produeixen, particularment en el sud de la Xina», va poder introduir el virus en el mercat de Wuhan. «Això és una discussió molt diferent en comparació amb el comerç internacional», ha precisat.

En roda de premsa des de Wuhan la setmana passada, Liang Wannian, cap del panell d'experts Covid-19 del Ministeri de Salut xinès, va suggerir la possibilitat que els productes congelats actuïn com a superfície de transmissió del virus a la població humana o vies de transmissió relacionades amb l'alimentació.

Wannian va recordar que s'han analitzat en els últims mesos unes 11.000 mostres de sang d'animals procedents de 31 províncies xineses i en tots els casos el resultat dels testos de Covid-19 ha estat negatiu. L'expert xinès va realitzar aquesta argumentació per a suggerir que el virus va poder ser importat a la Xina des d'altres zones del món, un fet que Embarek tampoc va descartar completament en aquesta compareixença.

«Continuem treballant amb la hipòtesi que podria haver estat introduït per una persona infectada i que després s'estengués a altres persones en el mercat. Però també podria ser a través de la introducció d'un producte. Entre els productes més interessants estaven els animals salvatges de granja congelats. Se sap que algunes d'aquestes espècies són susceptibles a aquesta mena de virus», va detallar Embarek.

L'OMS assegura que totes les hipòtesis segueixen obertes

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va apuntar també la setmana passada, en una trobada posterior a la roda de premsa des de Wuhan, que «totes les hipòtesis segueixen obertes» sobre l'origen del SARS-CoV-2 després de la missió a la Xina. «S'han plantejat algunes preguntes sobre si s'han descartat algunes hipòtesis. Després de parlar amb alguns membres de l'equip, vull confirmar que totes les hipòtesis continuen obertes i requereixen més anàlisi i estudis», va detallar.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.