El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el lema 'Avanzar' darrere

El govern espanyol s'hi compromet: Hi haurà taula de diàleg amb el nou Govern

Així ho ha afirmat la delegada de l'executiu a Catalunya, Teresa Cunillera

La delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, ha afirmat que l'executiu de Pedro Sánchez està «en disposició» de reunir la taula de diàleg quan hi hagi un nou Govern a Catalunya. «Hi ha l'oferiment del govern espanyol per a reunir-se quan vulguin», ha manifestat Cunillera en una roda de premsa de rendiment de comptes de l'executiu espanyol. I ha considerat que el l'executiu de JxCat i ERC havia estat més pendent fins ara de «preparar les eleccions». «Espero i estic segura que el nou Govern tindrà la mateixa disposició i ganes de continuar la taula de diàleg», ha afegit. D'altra banda, la delegada espera que l'executiu espanyol pugui seguir comptant amb el suport d'ERC al Congrés «al marge de qüestions tacticistes».

Cunillera creu que les eleccions del 14-F demostren que els catalans volen «un executiu d'esquerres», ja que les forces més votades han estat el PSC i ERC, que han empatat amb 33 escons. I ha subratllat que totes dues formacions apel·len al diàleg.

«Que ningú menystingui el PSC»

D'altra banda, ha legitimat que el PSC hagi començat negociacions per intentar formar un Govern encapçalat pel seu candidat, Salvador Illa, ja que han guanyat les eleccions en vots. Així, encara que difícilment recollirà els suports necessaris, la delegada ha dit que Illa té «l'obligació d'intentar-ho» com a partit guanyador. «Que ningú menystingui el PSC», ha afegit. La delegada espera que les negociacions «arribin a bon terme» i ha avisat que «sigui quna sigui la conformació del Govern, no es pot fer al marge del diàleg».

Dels republicans, la delegada ha dit que al llarg d'aquesta legislatura al Congrés s'han comportat com a «socis» amb els quals s'ha pogut «acordar coses que s'han traduït en mesures molt positives per als ciutadans». I ha desitjat que en la nova etapa a Catalunya no es perdi aquesta sintonia i que ERC i PSOE estiguin «en la mateixa disposició, al marge de les coses del dia a dia i de qüestions tacticistes». «Encoratjo a les forces que en un moment determinat s'han sentit interpel·lades i compromeses en aquesta via que ho continuem fent», ha animat Cunillera, que veu en aquestes enteses «la via efectiva d'avançar en qüestions que no són etèries».

Pel que fa als compliments del govern espanyol, Cunillera ha destacat que Catalunya ha estat una de les comunitats que ha rebut més recursos durant la pandèmia. Entre altres compromisos, ha destacat els 9,8 MEUR destinats a la compensació d'emissió de CO2, els 10 MEUR per al finançament de projectes de generació tèrmica amb fons renovables o els 37 milions per ajuts per danys ocasionats per catàstrofes naturals.

La delegada també ha reivindicat «la bona cohesió territorial» amb una inversió amb infraestructures. Ha destacat que l'executiu espanyol «ha doblat els esforços per a millorar les xarxes d'infraestructures de Catalunya». En aquest capítol, inclou els 109 milions d'euros invertits en el transport públic regular de viatgers; el nou accés ferroviari a la T-1 de l'Aeroport del Prat.