Una muntanya de taps de Coca-Cola

La pèssima noticia que Coca-Cola ha donat a Catalunya en plena pandèmia

CCOO ja ha anunciat que «utilitzarà totes les eines» per evitar-ho

Coca-Cola té previst acomiadar 360 treballadors a tot l'estat, 65 dels quals a Catalunya. Aquest és el procediment que ha tirat endavant la filial de la multinacional de begudes Coca-Cola European Partner Iberia aquest dimecres, amb l'inici de les negociacions amb els sindicats, per tal de reduir la plantilla mitjançant un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO).

Així ho ha comunicat públicament el sindicat Comissions Obreres (CCOO), que ha rebutjat «contundentment» aquest procediment d'acomiadament col·lectiu, ja que consideren que «no està justificat». Per aquest motiu, l'organització de treballadors ha advertit que «utilitzarà totes les eines» que té a l'abast per evitar les «mesures traumàtiques» que Coca-Cola vol implantar. Per CCOO, «és inadmissible que una multinacional que està generant importants beneficis» plantegi una mesura d'aquestes característiques.

L'objectiu de Coca-Cola European Partner Iberia és acomiadar 360 treballadors a tot l'estat. La filial espanyola de Coca-Cola funciona amb diverses societats i, a Catalunya, la principal és l'embotelladora Cobega i Beganet, que eliminarà 65 llocs de feina. Actualment, Cobega compta amb centres de treball a Esplugues, Girona, Lleida i Martorelles. 

Més ERO a Catalunya

Malauradament, la notícia de Coca-Cola no és l'única d'aquestes característiques que s'han donat a conèixer en els últims dies. I és que diverses empreses han anunciat ERO massius. Tot just aquesta setmana sortia a la llum la intenció de l'hotel de cinc estrelles Sir Victor d'acomiadar 51 treballadors. L'empresa acumula deutes des del 2019 i vol rebaixar el nombre de treballadors, reduint un terç la plantilla, que actualment és de 140 assalariats. Les negociacions amb els sindicats continuaran fins al 20 febrer i, de moment, els representants dels treballadors ja han aconseguit que la xifra d'acomiadaments plantejats es redueixi a 46. Tot i això, els sindicats continuen rebutjant l'ERO i no descarten que el procés acabi als jutjats. 

Un altre cas destacat és el de la cadena de botigues de joguines Imaginarium, que ha iniciat una negociació de l'ERO, en el qual es planteja acomiadar a 125 persones. Actualment, Imaginarium compta amb un total de 53 botigues que estan situades a Espanya, Portugal i Mèxic, però aquesta decisió suposaria tancar-ne la gran majoria. «Estem tractant que l'empresa sobrevisqui, però ja no tenim ingressos per a pagar la Seguretat Social» explicava el president i CEO de la companyia, Federico Carrillo.

Només en les darreres setmanes, també hem conegut la situació de l’empresa Girbau, que el passat mes de gener anunciava un ERO per acomiadar a 76 persones i, recentment, feia pública l'aplicació d'un ERTO d’un 15% de la jornada a 370 dels seus empleats de la planta de Vic. Una altra empresa en procés de negociació per reduir la plantilla és Eurest, encarregada de gestionar diversos menjadors i que ha notat una caiguda dràstica de la facturació. Per aquest motiu planteja acomiadar entre 200 i 300 treballadors a Catalunya.