Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Gir inesperat a les pensions el 2022: varien els diners que rebràs

El sistema de pensions costarà uns 5.900 milions d'euros al tresor públic

Espanya i Europa viuen una inflació mai vista per diverses generacions. Aproximant-se al 6%, feia 29 anys que no hi havia tanta diferència entra la pujada de preus i la de sous.

Les dades de l'índex de preus de consum (IPC) del novembre han disgustat la ciutadania espanyola. S'ha donat a conèixer quin serà el cost de la revaloració de les pensions, i es preveu que l'increment sigui del 2,51%.

 

Embolica que fa fort!

Per si no n'hi havia prou amb una pandèmia que ens té atemorits, ens haurem d'enfrontar, una altra vegada, a un cost de vida encara més elevat.

Puja el preu de l'energia i el dels aliments, entre altres coses. El que més destaca és la revaloració de les pensions a partir de l'1 de gener de 2022, que puja al 2,51%. Aquest percentatge tindrà dos efectes sobre els costos del sistema.

Primer pla de les mans d'un avi subjectant un bastó
Dos efectes sobre el cost de les pensions. | Pixabay

El primer és la revaloració de les prestacions com a tal. Calculant el nombre de pensionistes al novembre i la prestació mitjana que cobren durant aquest mes, el tresor públic podria haver de fer front a una despesa que s'aproxima als 3.600 milions d'euros.

Una 'pagueta' no tan petita

El segon efecte sobre els costos del sistema de pensions consisteix en la 'pagueta', que és la compensació a la qual tenen dret els pensionistes que estaven al sistema l'any passat. Obtindran aquest ajut a causa d'una pujada de preus superior a la prevista.

El govern espanyol va predir als pressupostos que l'any 2021 es tancaria amb un IPC mitjà del 0,9%. És per això que els pensionistes gaudiran d'un 1,6% addicional a la prestació. Aquesta despesa rondaria els 2.300 milions d'euros.

Cal destacar que aquesta serà la darrera paga compensatòria que s'abonarà. A partir de l'any que ve, les pensions es començaran a revalorar per llei i en funció de la mitjana de l'IPC de l'any anterior.

En total, l'efecte de la inflació sobre el sistema de pensions costarà a l'Estat uns 5.900 milions d'euros. Una xifra molt superior a la que esperava el Govern quan va elaborar els pressupostos per a l'any 2022.

Tot el que puja, baixa (o no)

A més de les pensions, els preus dels béns de consum més freqüents tornen a augmentar. Més concretament, un 5,6% per sobre del nivell registrat l'any passat, un màxim que no s'assolia des del setembre de 1992.

És ni més ni menys que el novè mes consecutiu en què els preus de consum incrementen a Espanya. De tota manera, el mes de novembre ha presentat el creixement més lleu juntament amb el mes de juliol, en qupe l'augment ha sigut de només dues dècimes respecte al mes anterior.

D'altra banda, la inflació subjacent també ha repuntat, i se situa un 1,7% per sobre del nivell de l'any passat. Amb aquest percentatge, ha assolit el nivell màxim en vuit anys.

Amb tot, destaca la pujada dels preus dels productes d'alimentació, mentre que el cost de carburants i lubricants no ha augmentat tant. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha informat que aquest mes de novembre el preu de l'electricitat ha baixat, tot i que continua sent una xifra molt elevada.

Justícia laboral

L'elevada inflació registrada aquest any també afectarà la negociació salarial entre empreses i treballadors, tot i que l'impacte és difícil de quantificar.

Mitjançant un estudi publicat pel Govern, només el 15% dels convenis col·lectius tenien clàusules de revisió del salari vinculades a l'IPC. És per això que els treballadors espanyols pressionaran per a aconseguir una pujada de sous que compensi, fraccionalment, l'augment del cost de la vida.