Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

Gir sobre l'origen del coronavirus: «Un perillós experiment mesos abans»

Un grup de científics ha aportat noves dades sobre una investigació que es va planejar a la Xina l'any 2018

Gairebé dos anys després que es donés per començada la pandèmia del coronavirus, encara hi ha certs dubtes sobre l'origen real del virus. Malgrat que s'hauria confirmat que és un virus més, sorgit de forma natural, certes informacions fan especular que la mà humana podria haver-hi tingut alguna cosa a veure. Han sorgit noves informacions que han tornat a revifar aquesta teoria.

Després que un denunciant anònim aportés documentació per corroborar-ho, s'hauria descobert que la Xina sí que havia planejat fa pocs anys dissenyar nous coronavirus i contagiar amb ells a ratpenats per experimentar amb ells. Concretament, el pla formava part d'una proposta de subvenció per al projecte presentada a l'Agència de Projectes d'Investigació Avançada de Defensa.

S'hauria volgut infectar ratpenats per estudiar malalties que afecten humans

Pel que s'apunta, el pla que s'havia dissenyat a la Xina implicava el coronavirus i ratpenats, fet que se cenyiria a com es va dir en un primer moment que va sorgir la Covid-19. El país pretenia dissenyar genèticament nous coronavirus, que serien alliberats en l'aire per infectar els ratpenats. Tot plegat, amb l'objectiu de poder estudiar el comportament del virus.

El projecte es denominaria DEFUSE, segons ha extret l'equip internacional de científics 'Drastic', que investiga l'origen de la pandèmia de la Covid-19. L'objectiu final era poder estudiar la situació per obtenir dades que puguin ajudar en la lluita contra malalties que afecten els humans. Per poder aconseguir desenvolupar el projecte, la Xina hauria sol·licitat als Estats Units aquest finançament l'any 2018, però els va ser rebutjada.

Segons s'ha pogut saber, l'Agència de Projectes d'Investigació Avançada de Defensa (DARPA) del departament de Defensa dels Estats Units, va considerar que aquesta investigació «podria haver posat en risc les comunitats locals». Tot i això, la investigació també apunta que més entitats de crèdit van rebutjar finança el projecte, però se sap que va quedar oberta la possibilitat que hi hagués un finançament parcial.

L'EcoHealth Alliance, una ONG, hauria participat en la investigació

En aquest sentit, el comunicat del grup de científics ha explicat en el comunicat que aquests documents de proposta de subvenció «mostren un nivell sorprenent de profunda participació de l'EcoHealth Alliance amb l'Institut de Virologia de Wuhan, en assumptes d'interès nacional». L'EcoHealth Alliance és un organisme no governamental amb seu als Estats Units que desenvolupa solucions basades en la ciència per prevenir pandèmies. Haurien treballat al costat de l'Institut de Virologia de Wuhan en aquest projecte.

Segons els experts de Drastic, «l'equip no havia considerat adequadament els perills de millorar el virus o llançar una vacuna a l'aire». De moment és tot el que s'ha sabut. Es tractaria, per tant, d'una descoberta important. Des de l'Organització Mundial de la Salut ja s'ha assegurat en diverses ocasions que és «extremadament important comprendre els orígens d'aquest virus que ha causat la pandèmia mundial».

Drastic apunta que hi hauria diverses hipòtesis sobre l'origen del virus, i declara que els experts del seu equip internacional van fer una sèrie d'estudis i investigacions «que no descarten res. Totes les hipòtesis segueixen sobre la taula». Malgrat això, es va matisar ja el passat mes de febrer que, en aquest moment, es considerava «extremadament improbable» que la Covid-19 hagués arribat als humans a partir d'un incident en un laboratori.