Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mà introduint una clau al pany d'una porta

Girona, tercera província espanyola en okupacions d'habitatges durant el primer semestre de 2020

Moltes promocions encara buides, la connivència política i l'efecte crida, factors que expliquen el fenomen

Mà introduint una clau al pany d'una porta
Girona ha registrat 515 violacions de domicili durant el primer semestre de 2020. | Cedida

La província de Girona s'ha convertit en una de les zones d'Espanya més afectades per les okupacions d'habitatges durant els primers sis mesos de 2020. Segons les dades de violacions de domicilis del Ministeri de l'Interior entre gener i juny, a la província gironina s'han produït 515 delictes d'aquesta tipologia, superant amb escreix els registrats durant el 2019 (307).

En dades absolutes, Girona és la tercera província d'Espanya després de Barcelona (2.644) i Madrid (657). La situació és encara pitjor si es transformen els números absoluts en taxes. En aquest sentit, la província gironina té una taxa d'okupacions de 0,67 per cada 1.000 habitants, mentre que Barcelona se situa en 0,47. 

Les causes d'aquesta situació

Segons fonts consultades pel digital 'Crónica Global', el fenomen de l'okupació a la província de Girona és multifactorial. Miquel Costa i Perich, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, explica que és un «fenomen creixent» i que «gran part de les ocupacions afecten pisos de bancs i fons immobiliaris, però també hi ha particulars. Les ocupacions estan molt repartides». El professional assenyala que la província va viure amb intensitat el 'boom' de la construcció previ a la crisi de 2008, deixant  «molts embolics jurídics i compliments d'hipoteques pendents, per exemple en localitats com Salt».

Molts d'aquests habitatges segueixen sense inquilins, mentre la propietat es desentén del seu manteniment. Joan Company, president dels agents immobiliaris tant de Girona com de Catalunya, suma a l'equació el fet que a la demarcació hi ha nombroses segones residències, un reclam per a les màfies. «En tota l'àrea urbana de Girona va haver-hi moltes promocions de pisos que continuen buits, però aquest últim any s'ha entrat molt en segones residències».

En aquest sentit, afegeix també que en els últims temps s'ha produït un «efecte crida». Sobre això, Company assegura que «alguns dels casos que he conegut personalment tenen okupes que vénen de Barcelona perquè saben que aquí ocupar és relativament fàcil».

Complicitats polítiques

Als factors que els professionals del sector han posat sobre la taula, des de l'àmbit polític s'hi afegeix la complicitat d'alguns partits amb el fenomen de l'okupació. Recentment, a Figueres, el regidor d'Habitatge del municipi, Joselín Castelló va difondre una publicació a les xarxes socials en què identificava diverses tipologies d'okupes que va ser criticada pel regidor de Ciutadans, Héctor Amelló.

Amelló, en declaracions a 'Crónica Global', ha explicat que actituds com les de Castelló estan molt esteses a la província de girona. «Hi ha tanta ocupació per la inacció dels governs durant els últims anys. A Figueres hi ha hagut una deixadesa absoluta en tots els sentits», ha denunciat.