Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos bitllets de 200 euros i una altra imatge d'una dona amb gest pensatiu i amb alguns interrogants de colors sobre el cap

El Gobierno confirma el que tothom sospitava sobre el xec de 200 euros per menjar

Aquest ajut ha deixat d'estar disponible el 2024 per motius clars que ja s'han destapat

La guerra entre Ucraïna i Rússia va generar efectes molt negatius. I no només per l'escalada del conflicte armat i de les nombroses pèrdues de soldats de tots dos bàndols. La invasió per part del país dirigit per Vladimir Putin va ser castigat durament amb sancions i embargaments i les conseqüències van arribar a la resta de països d'Europa.

Espanya va patir un augment de la inflació, que es va traduir en un fort increment dels preus. Per intentar contrarestar aquesta situació, el govern espanyol va impulsar una sèrie de mesures, com la rebaixa de l'IVA en aliments bàsics. Per si no n'hi hagués prou, l'Executiu també va llançar un xec de 200 euros per a les persones que més ho necessitessin.

Com va funcionar aquesta ajuda?

Aquest ajut va estar disponible el 2022 i 2023, i s'havia d'adreçar, sobretot, a assalariats, autònoms o beneficiaris de la prestació per desocupació. Les expectatives eren molt altes, i el Gobierno va creure que se'n podrien beneficiar uns 2,7 milions de persones. Tot i això, l'ajuda només va ser sol·licitada per 631.335 persones, una xifra molt pobra i allunyada de les pretensions inicials.

L'Executiu va rebaixar els requisits per accedir a aquest xec el 2023, amb l'objectiu d'atreure més població. En un primer moment, els sol·licitants no podien superar els 14.000 euros d'ingressos totals ni els 43.196 euros en patrimoni. A més, havien d'estar inscrits com a demandants d'ocupació.

A la segona tanda, el límit d'ingressos es va elevar fins a 27.000 euros, i el patrimoni a 75.000. Però la dinàmica va ser molt semblant. L'aspiració era arribar a 4,2 milions de beneficiaris potencials, però les peticions no van superar els 1,7 milions.

En total, la prestació ha estat un gran suport per a uns 2,3 milions de persones. Però queda molt lluny dels gairebé 7 milions de persones que havia previst el Gobierno.

Moltes sol·licituds rebutjades i pendents de resolució

El xec del 2022 va tenir moltes sol·licituds rebutjades. Segons l'Agència Tributària, se'n van desestimar 673.293 per no complir els criteris establerts. A la segona tanda, no es van aprovar més d'1 milió, i gairebé 34.000 peticions segueixen sense resoldre's.

És evident que el xec anticrisi de 200 euros no va tenir l'efecte esperat. Això va provocar que el govern espanyol decidís no prorrogar l'ajuda el 2024.