Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona amb cadira de rodes i una altra imatge d'una mà amb diversos bitllets de 50 euros

Si tens alguna discapacitat, hi ha bones notícies: l'edat a què et pots jubilar

La Seguretat Social ofereix una sèrie d'avantatges per a tots els treballadors afectats per certes discapacitats

L'edat ordinària de jubilació establerta per la Seguretat Social ha canviat el 2024. Ara, les persones que hagin cotitzat menys de 38 anys han d'assolir els 66 anys i 6 mesos per jubilar-se. D'altra banda, la xifra es redueix a 65 anys si el treballador ha cotitzat més de 38 anys.

Tot i això, les persones amb alguna discapacitat poden avançar la seva jubilació i posar fi a la seva vida laboral abans d'hora.

Quines persones amb discapacitat poden optar per la jubilació anticipada?

Les persones amb una discapacitat igual o superior al 45% es poden jubilar des dels 56 anys. El treballador en qüestió ha de cotitzar almenys durant 15 anys, i 5 han de ser sota la discapacitat reconeguda. A més, la discapacitat ha d'estar recollida per la Seguretat Social i pot ser intel·lectual, una paràlisi cerebral o anomalies genètiques.

La llista completa es pot consultar a l'annex del Reial decret 1851/2009. En els darrers anys s'han modificat alguns requisits, i això facilita l'accés a aquesta opció.

Així mateix, les persones amb una discapacitat igual o superior al 65% es poden jubilar a partir dels 52 anys. La cotització dels treballadors també ha de ser, com a mínim, de 15 anys. Això no obstant, els anys que anticipen l'edat de jubilació dependrà del grau de discapacitat i de si la persona necessita ajuda per fer tasques bàsiques.

S'hi apliquen diferents coeficients. És del 0,25 si la persona té una discapacitat superior al 65%, o del 0,50 si el treballador requereix assistència. Aquest número es multiplica pels anys que hagi treballat, i el resultat oferirà la reducció d'anys que cal fer respecte a l'edat ordinària.

Què passa amb els treballadors autònoms?

Els autònoms, un dels col·lectius més copejats per les obligacions fiscals, no tenen més avantatges. Només podran accedir a la jubilació anticipada els treballadors amb una discapacitat igual o superior al 45%.

Les condicions són les mateixes que en els treballadors per compte d'altri, encara que hi ha associacions que mostren la seva disconformitat amb aquestes mesures. I és que, asseguren, que haurien de tenir certs avantatges, que no tenen, en aquest aspecte.