Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb diversos bitllets d'euro a la mà i una altra imatge de Gonzalo Bernardos en primer pla

Gonzalo Bernardos respon a la pregunta que es fan milions d'espanyols

L'economista ha analitzat la situació de l'habitatge a Espanya i ha donat les claus del problema

El preu del lloguer ha esdevingut un dels grans problemes a Espanya. Els preus han arribat a límits molt alts, i moltes famílies destinen la major part dels seus ingressos a pagar el seu habitatge. La situació és alarmant i, encara que el govern espanyol ha establert un índex de referència, encara queda molt de camí per recórrer.

El febrer del 2024 el preu mitjà per llogar un habitatge de 60 metres quadrats va ser de 1.248 euros a Barcelona i els 1.122 euros a Madrid. Així ho informa el portal Idealista a la seva pàgina web. Amb el Salari Mínim Interprofessional a 1.134 euros, moltes persones no tenen la capacitat per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Gonzalo Bernardos analitza les causes de l'alt preu del lloguer

Les possibles solucions a aquest problema sempre són un tema de debat. En tot cas, l'economista Gonzalo Bernardos ha esmentat les raons que, segons ell, han contribuït a l'actual crisi al mercat del lloguer a Espanya.

1. Globalització de la població

La població itinerant ha augmentat, i hi ha una gran quantitat de persones desplaçades de les seves llars pertinents. Han crescut els treballadors desplaçats per les seves empreses, i hi ha estudiants universitaris i joves que marxen a altres ciutats.

Gonzalo Bernardos explica que, en aquests dos casos esmentats, les persones acostumen a tenir més diners. La causa és que volen trobar un habitatge o una habitació amb condicions decents. Això fa que el preu del lloguer s'incrementi.

2. Manca d'habitatges de protecció oficial

La quantitat d'habitatges d'aquest tipus és molt baixa, encara que els partits polítics sempre diguin que cal construir-ne més. Gonzalo Bernardos lamenta que aquests pisos es van fer per destinar-los al lloguer, molts s'han venut.

3. Baixa construcció de nous habitatges

Espanya encara arrossega les conseqüències derivades de la crisi que va esclatar el 2008. Gonzalo Bernardos assegura que van desaparèixer molts promotors immobiliaris, i això ha provocat que es construeixin menys habitatges. Així mateix, hi ha menys sòl per construir i els bancs tampoc no ajuden.

Gonzalo Bernardos assegura que entre el 2013 i el 2022 es van construir uns 792.000 pisos a Espanya. El problema és que entre el 1998 i el 2007 es va fer una projecció sobre nous habitatges, i només s'ha complert amb un 13,2%. Això fa que l'oferta d'habitatge baixi i, per tant, el preu es mantingui estable i molt alt.

4. Preferència per viure a grans ciutats

Moltes persones prefereixen tenir el seu domicili a les grans urbs. Principalment, això és degut a la qualitat de vida i l'àmplia quantitat de serveis disponibles. Una demanda més gran suposa un augment en els preus del lloguer.

5. Pocs incentius per a la compra d'habitatges destinats al lloguer

Gonzalo Bernardos adverteix que les polítiques en l'àmbit fiscal no afavoreixen que les persones vulguin viure de lloguer. Així mateix, indica que posar límits de preu a aquests habitatges és una mesura negativa.

Tot i això, l'economista demana ajudes al govern, ja sigui amb una rebaixa de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) o de l'impost de patrimoni.