Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una casa sobre un paper i la cara de Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos alerta del que ve després de la pujada de tipus i envia un consell

Gonzalo Bernardos fa una recomanació als hipotecats

Gonzalo Bernardos es pronunciava recentment sobre la nova pujada dels tipus d'interès. Aquest increment tindrà les conseqüències sobre l'economia de les famílies. Això sí, el popular economista aprofitava per enviar un missatge a la població.

El Banc Central Europeu decidia fa uns dies elevar aquest indicador fins al 4,5%, un percentatge que no es veia des del 2001. Aquesta mesura, pensada per contenir la pujada constant de la inflació, també tindrà les seves conseqüències sobre l'euríbor. L'índex que es pren com a referència per a les hipoteques tampoc se salvarà de noves pujades.

Gonzalo Bernardos ha revelat els efectes que tindrà la decisió adoptada per l'organisme que presideix Christine Lagarde . Durant la seva intervenció al programa 'Más vale tarde' de La Sexta va assenyalar que espera que sigui el darrer increment. A partir d'ara, a parer seu, es poden arribar a crear tres escenaris diferents.

«El primer l'hem tingut, hem pujat del 4,25 al 4,5», va explicar. Va incidir força en el segon cas. Confia que no hi hagi grans sorpreses durant els pròxims mesos i la «situació de la inflació baixi substancialment i ràpidament».

L'economista assenyala que «tindrem el tipus d'interès en el 4,5%, però a l'euríbor ja veurem una tendència a la baixa». Indica que el pròxim moviment esperat és a la baixa.

Gonzalo Bernardos parlant mirant a la càmera
Gonzalo Bernardos recorda aquells que tinguin una hipoteca | La Sexta

El tercer escenari que es planteja està orientat cap al pròxim any. La previsió és que «els tipus oficials del Banc Central Europeu comencin a baixar».

L'increment d'aquests sempre provoca un augment de l'euríbor, que és l'indicador referencial que s'aplica sobre les hipoteques variables. Per tant, fins que no aconsegueixin estabilitzar-se els tipus, els hipotecats no podran respirar tranquils.

Avís als que contractin una nova hipoteca

Molta gent espera amb impaciència la caiguda d'aquests índexs, sobretot per beneficiar-se d'unes hipoteques amb millors condicions. Tot i això, Gonzalo Bernardos assenyala que no es tornarà a la situació d'abans. «Que ningú es cregui que aconseguirà hipoteques per l'1 o l'1,5%, com les del 2022», apunta.

Sosté que aquests tipus tan baixos «formen part de la història i el record». Caldrà aprendre a conviure amb aquest nou escenari. Indica que al seu dia «van ser un regal de reis que uns van saber aprofitar i els altres no».

La situació varia completament entre els que ja compten amb un préstec hipotecari i els que tenen previst contractar-lo. Als primers, el professor d'Economia els emplaça a «canviar-se d'hipoteca».

Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades
L'economista sosté que al tram final d'any es podran aconseguir unes millors hipoteques | 89Stocker

Explica que són moltes les famílies que es resisteixen a cercar una opció millor. Principalment perquè es pensen que la situació es revertirà en algun moment. Tot i això, el desemborsament que estan assumint en aquests instants resulta totalment innecessari.

«Estan gastant molt més del que podrien pagar si tinguessin més informació de com funciona el mercat financer», incideix. En aquest sentit, fa especial èmfasi en la possibilitat de buscar unes millors condicions, sigui amb el mateix banc o amb altres entitats.

Gonzalo Bernardos també va voler recordar tots aquells que tenen previst contractar una hipoteca. Recorda que les companyies financeres no estan concedint molts préstecs hipotecaris actualment. Per tant, això els està portant a no complir els objectius previstos a principis d'any.

El costat bo de tot això és que al llarg de l'«últim trimestre es trobaran molt bones oportunitats». Per tant, els que tinguin previst comprar una casa han d'aprofitar fins a finals d'any per negociar amb els bancs. És probable que els ofereixin unes condicions més avantatjoses.