Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una benzinera i la cara de Gonzalo Bernardos

Gonzalo Bernardos deixa clar les 3 coses que han de passar perquè baixi la benzina

Gonzalo Bernardos es mostra optimista respecte a una possible disminució del preu dels combustibles

El preu dels combustibles va encadenar 11 setmanes consecutives de pujades, cosa que va provocar molta preocupació entre els conductors. Tanmateix, Gonzalo Bernardos avança una possible baixada en qüestió de molt poc temps. Per això caldrà que es donin tres circumstàncies que resulten molt probables.

El popular economista català es pronunciava recentment sobre la rebaixa del valor del petroli, cosa que també repercutia sobre la benzina. L'última setmana es registrava una caiguda de 8 cèntims respecte a l'anterior, així es posava fre a un augment seguit de gairebé tres mesos.

«Tothom em deia que estava boig quan assegurava que el preu del petroli baixaria», apuntava el barceloní a La Sexta. Al programa 'Al rojo vivo' va revelar el que va passar durant els últims dies: «El barril de Brent es troba per sota de 84 dòlars», explica.

També va aprofundir sobre els motius que portaran els carburants a baixar de preu. En concret, s'han de produir «tres circumstàncies». En primer lloc, que «la Xina continuï anant malament». Una altra és que els productors de 'fracking' dels Estats Units segueixin incrementant el petroli. Finalment, el tercer aspecte en què repara és l'actuació de Rússia i l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). No han de fer «una reducció bestial de la quota de producció, cosa que dubto molt», va recalcar el professor d'Economia de Barcelona.

Gonzalo Bernardos intervenint a La Sexta Noche, mirant a càmera i movent la mà
El català dona un termini entre 2 i 3 setmanes perquè els conductors notin aquest descens de preus. | La Sexta

Quan notaran els descensos els conductors?

El que realment inquieta els conductors és conèixer la data exacta en què es produirà aquest descens més acusat dels combustibles. Des que va començar l'estiu, els carburants s'han encarit gradualment fins a situar-se prop dels 2 € el litre.

L'economista català preveu que en qüestió de molt poc temps es començarà a notar aquesta caiguda de tarifes. Caldrà esperar «entre dues i tres setmanes». De moment, les estacions de servei compten «amb reserves comprades a preus elevats». Quan canviïn els tancs serà «quan aquest preu baixarà» i ho notin els usuaris.

Gonzalo Bernardos sempre es va mostrar optimista

L'agost passat li preguntaven al català sobre l'augment del preu dels carburants. Entenia que aquesta dinàmica a l'alça es mantindria durant un temps, almenys «fins que s'acabi l'estiu», afegia.

Durant la seva intervenció en un programa indicava que «els perills que hi havia fa un any» respecte al preu del petroli «eren més grans». En aquella època «podia haver-hi un desproveïment i ara és el contrari», avançava.

Muntatge amb una benzinera i un cercle amb un treballador amb un sortidor a la mà
Les benzineres donen un respir als conductors. | Getty Images, RossHelen

Els pronòstics de l'economista de Barcelona s'han anat complint. En aquell moment assenyalava que «jo estaria tranquil». Sostenia que tot tornaria a la normalitat un cop s'arribés a setembre o octubre, i així ha estat.

En algun moment es va especular amb la possibilitat que l'absència d'un govern estable a Espanya també passés factura. Han passat uns quants mesos des que hi va haver eleccions, i encara no ha estat possible constituir un executiu. El català Gonzalo Bernardos va descartar que això fos un motiu de pes que pogués influir sobre la pujada dels preus. Segons la seva opinió, el que realment importa «és que hi hagi un govern que sigui sostenible tant de temps com sigui possible».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Rebaixes que augmentaran

El descens de 10 cèntims experimentat per la benzina a l'última setmana ha permès que s'estigui pagant a 1,751 €. Per part seva, el gasoil s'eleva fins als 1,687 € per litre, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea. En el cas del gasoil, això va suposar una pujada del 0,06 % respecte a la setmana anterior.

A hores d'ara, omplir el dipòsit de 55 litres d'un vehicle de benzina suposa desemborsar 96,3 €. En el cas dels de gasoil, això implicarà un cost de 92,8 €.