Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona amb diversos bitllets d'euro a la mà i una altra imatge de Gonzalo Bernardos en primer pla

Gonzalo Bernardos llança les paraules més pessimistes sobre el que passarà aquest any

L'expert en Economia ha parlat a laSexta Xplica sobre l'última pujada del Salari Mínim Interprofessional

El programa de laSexta Xplica ens ajuda a entendre millor què passa actualment de la mà d'experts, com Gonzalo Bernardos. En aquest cas, l'economista no ha dubtat a oferir la seva opinió sobre la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).

L'expert va compartir que "ningú dels que negociaven no ha quedat content". Alhora, ha assenyalat que Yolanda Díaz "volia ser la padrina del consens a Espanya i no ho ha aconseguit". Però encara n'hi ha més, també ha indicat què pot passar aquest 2024.

Gonzalo Bernardos avisa sobre les pujades de sous: "difícil"

Al programa, Gonzalo Bernardos va indicar que: "Per mi, en un any que serà molt difícil, crec que creixerem la meitat del que vam créixer el 2023". A més, Bernardos va aprofitar per llançar un dard enverinat a l'actual Govern espanyol. I és que va deixar clar que el Mínim no és l'únic salari que hauria de pujar.

Des del seu punt de vista, és "essencial" que no només apugi aquest salari mínim. Considera totalment necessari que ho facin també “els salaris de tots els altres”. És a dir, un augment general.

D'altra banda, l'expert assenyalava que "estaran molt contents els que cobren el salari mínim", indicant que li sembla bé. Tot i això, ha avisat del que pot passar "amb tots els altres", ja que "a la Patronal i als empresaris serà més difícil treure'ls pujades".

Així doncs, Bernardos es mostra pessimista i deixa clar que, malgrat la pujada del salari mínim, això no serà suficient. Doncs la resta de treballadors segueixen veient com els seus sous es mantenen estancats i no serà tan fàcil, per a ells, aconseguir aquestes pujades que sí que s'han anat donant amb l'SMI.

El professor llança una crítica als empresaris

Després de dir aquestes paraules, el vocal de la CEOE, Francisco Aranda, començava el debat al programa. D'aquesta manera, va assenyalar que als empresaris “els agradaria que pugés molt més el salari mínim i la resta dels salaris”.

Tot i això, ha indicat que "primer, cal incrementar la productivitat". Gonzalo Bernardos, per part seva, li responia que "si els treballadors no tenen un bon empresari, no poden apujar la productivitat".

A més, l'economista va criticar que: "Vosaltres sempre us oblideu de la responsabilitat que tenen els empresaris en l'increment de la productivitat". Després, ha afegit que "la gran clau d'una productivitat molt baixa són petites empreses que s'enfoquen en costos molt baixos a través de pagar molt malament als treballadors".