Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb mans subjectant un moneder amb bitllets i cercle vermell amb dos jubilats

La Seguretat Social recorda la clau per sumar fins a 12.000 € a la teva pensió anual

Hi ha algunes maneres d'augmentar la teva pensió de jubilació amb les eines que ofereix de la Seguretat Social

Al contrari dels que molts pensen, ja són diversos els treballadors que volen endarrerir la data de jubilació. Això és una cosa que la Seguretat Social compensa a través de bonificacions que funcionen com a incentius.

En cas que un treballador compleixi els requisits per acollir-se a la jubilació demorada, pot veure augmentada la pensió fins i tot en 12.000 euros l'any. Per això, l'organisme compta amb diferents eines.

La Reforma Escrivà beneficia els que vulguin demorar la jubilació

Després que el gener del 2022 entrés en vigor la Reforma Escrivà, el sistema de pensions va quedar modificat. Ara es beneficia aquells treballadors que vulguin acollir-se a la jubilació demorada, és a dir, aquells que vulguin treballar després d'haver complert els 65 anys, l'edat legal, de 66 anys i 6 mesos. No s'han d'haver cotitzat 38 anys o més.

Beneficis a la pensió de la jubilació demorada

El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, després de la reforma, va aprovar una nova bonificació per a la jubilació demorada. Ara, hi ha tres maneres de beneficiar-se d'aquest retard en la retirada laboral.

Increment de la base reguladora

En primer lloc, es pot triar en un augment de la base reguladora des de la qual es calcula la pensió de jubilació. En aquest cas, la base augmenta un 4% per cada any cotitzat.

Abans de la reforma, aquest percentatge era el màxim. En l'actualitat, queda igual per a tots els treballadors que decideixin acollir-s'hi. L'import màxim no pot ser més gran a la pensió màxima fixada cada any als pressupostos generals de l'Estat.

"Xec" de jubilació demorada, fins a 12.000 € per un any

D'altra banda, també hi ha un complement econòmic rebut cada any. Es coneix com a "xec" de jubilació demorada i, si optes per ell, la Seguretat Social ingressarà un pagament a tant alçat. És similar a una indemnització.

La quantia, en aquest cas, pot ser d'un mínim de 4.786,27 euros per any demorat i d'un màxim de 12.060,12 euros també per any demorat. Això és una mitjana feta per la Seguretat Social tenint en compte els números de l'últim any.

Cal dir, però, que la quantitat que cobri cada persona pot ser diferent, ja que aquesta depèn de diversos factors. La pensió base de cada persona, dels anys cotitzats en total i dels anys que es decideix endarrerir la jubilació. Aquests diners s'abonen al moment de la jubilació.

Fórmula mixta

Per acabar, el treballador també pot combinar les opcions anteriors. Així, el càlcul de la jubilació demorada canviarà. Aquest canvi es va introduir amb el Reial decret 371/2023, on es recull la denominada com a fórmula mixta.

En aquesta opció, el pensionista es beneficia de tots dos pagaments, tant l'únic com l'augment de pensió, però ho fa obtenint la meitat dels diners. És a dir, podria optar només a un 2% d'increment de la base reguladora de la pensió, més un pagament únic de la meitat del que li correspondria realment.

Requisits per poder accedir a la jubilació demorada

Des de la Seguretat Social indiquen que, per acollir-se a la jubilació demorada, cal haver cotitzat un mínim de 15 anys. D'aquests, dos han d'estar inclosos en els 15 anys abans de la sol·licitud de l'ajut.

Així mateix, el treballador ha de comptar amb l'edat mínima de jubilació ordinària vigent en el moment. En la nova opció mixta, per part seva, la demora de la jubilació ha de ser d'un mínim de dos anys per accedir als beneficis de la Seguretat Social.